Doorgaan naar artikel

Excursie Frank Boeren in Meerle: Sonata vervroegen met groeilicht

Groeilicht met een stralingscapaciteit van 7000 lux is te weinig om in de winter aardbeien te plukken, maar genoeg om in het najaar te verlaten en in het voorjaar te vervroegen. Dat laatste was voor Frank Boeren in Meerle voldoende reden drie jaar te geleden in de lampen te investeren, vertelde hij tegen Nederlandse collega’s die begin maart een bezoek aan zijn bedrijf brachten. Boeren was vorig jaar een van de vroegste aanvoerders op veiling Hoogstraten met het ras Clery, en dit jaar met het ras Sonata. Op 5 maart plukte hij de eerste bakjes. De afgelopen jaren vervroegde hij Sonata en Clery, maar vanwege de gevoeligheid van Clery voor tipburn onder licht en de wat lagere productie, is dit ras afgevallen.

 

De Sonata’s hadden vanaf 15 november in de koelcel gezeten, tot het moment van planten net voor Kerstmis (12 planten/m2). Toen is direct belicht voor de gewasstrekking, een week later gevolgd door de groeilampen. Vanwege de beperkte capaciteit van de Sont-T lampen wordt lang belicht, van 1 uur ’s nachts tot 17 uur in de middag. Veel zonneschijn is niet direct een reden om de lampen overdag uit te doen, om vocht- en temperatuurschokken te vermijden bij het (tijdelijk) verdwijnen van de zon.

Sonata is wat de troslengte betreft van nature al geen uitblinker, dit jaar is dat nog meer aan de orde. De gedrongenheid van de planten maakte het doorhalen dan ook lastig en tijdrovend, aldus Boeren. Als oorzaak wordt gewezen op relatief hoge eerste bloemtros op het moment dat de planten in de koeling geplaatst werden. Daarmee was de ontvankelijkheid voor koude al voor een groot deel voorbij. In zo’n situatie heeft langer belichten waarschijnlijk ook weinig zin meer. De helft van de planten is van stekken uit de kas, en de helft van stekken van de vollegrond. De kasstek gaf de minste strekking.

 

De Sonata wordt vanaf 1 mei opgevolgd door voorgetrokken planten van het doordragende ras Capri. Deze teelt wordt 10 – 15 augustus geruimd om plaats te maken voor het ras Elsanta. Met de hulp van groeilicht wordt aangestuurd op pieken in november en december. . Doortelen is er om die reden niet bij: door de belichting (>13 uur/dag, wat maakt dat er vaak 1 bloemtros in ene plant zit ) in combinatie met flink opstoken, wordt het gewas flink belast en kan niets opbouwen voor een pluk in het voorjaar.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin