Doorgaan naar artikel

NVWA neemt ruim 100 ton gewasbeschermingsmiddelen in beslag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de tweede helft van november 104.000 liter vermoedelijk illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. Aldus werd vandaag bekend gemaakt. De inbeslagname gebeurde tijdens een internationale operatie, gericht op de import en verkoop van illegale en namaak gewasbeschermingsmiddelen in de EU.

Op initiatief van de NVWA deden 7 Europese landen mee aan de operatie, waarbij in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Slovenië in totaal 190.000 liter gewasbeschermingsmiddelen werd onderschept.

In de Nederlandse douanesystemen selecteerden de NVWA zendingen die onderweg waren naar Nederland, en die mogelijk gewasbeschermingsmiddelen bevatten. Na het toepassen van risicoprofielen vielen 19 zendingen op.

In de Rotterdamse haven werden 8 zendingen fysiek gecontroleerd. Daarvan bleken er 6 verdacht. De zendingen waren bedoeld voor de doorvoer naar andere landen, vooral buiten de EU. De NVWA onderzoekt of afzenders en ontvangers een toelating hebben voor de handel in gewasbeschermingsmiddelen.

De NVWA ontdekte verder dat 11 zendingen met in totaal 6.000 liter illegaal gewasbeschermingmiddel, die waren voorzien van vervalste documenten, wijzend op een onschuldige plantaardige olie. Deze zendingen waren doorgestuurd naar 11 siertelers in verschillende delen van Nederland. De NVWA heeft de middelen bij deze siertelers in beslag genomen en proces-verbaal opgemaakt. Het Functioneel Parket zal beslissen over het vervolg van deze zaken.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin