Doorgaan naar artikel

Russen geven meer uit aan groente na boycot

Russische consumenten hebben sinds de start van het importverbod voor westerse producten al ruim 16 procent extra uitgegeven aan groente, bij een schraler aanbod.

Over een heel jaar zouden de meerkosten op voeding voor de Russische consumenten uitkomen op ruim 147 miljard roebel, ofwel € 2,25 miljard. Dit heeft het Russische Instituut voor Strategische Analyses FBK becijferd.

In euro’s uitgedrukt lijken de meerkosten nog mee te vallen, ondanks het imposante bedrag. Daarbij moet wel worden aangetekend dat de koers van de roebel de laatste weken hard is gedaald.

Met name de maandelijkse uitgaven aan groenten zijn sterk gestegen. Volgens het FBK wel met 16 procent. Voor vlees en vis werd achtereenvolgens 5 en 4 procent meer betaald. Aan zuivelproducten werd daarentegen juist 3 procent minder uitgegeven. Dit laatste hoeft overigens niet te betekenen dat zuivel goedkoper is geworden. Door het verschraalde assortiment zijn er ook groepen consumenten die minder zuivel kopen, of minder bijvoorbeeld meer basisproducten.

Verschraling van het assortiment is volgens het FBK wel een van de vervelende gevolgen van het importverbod. Veel producten zijn duurder geworden, maar er is ook minder keuze. De prijsstijgingen voor veel producten zijn te verklaren uit het feit dat veel importgoederen van verder weg moeten komen. Tevens nemen Russische aanbieders het embargo te baat om de prijzen voor hun eigen waar te verhogen nu er toch weinig concurrentie meer is, aldus FBK-directeur Igor Nikolajev tegen zakenkrant Kommersant.

Buitenlandse bedrijven krijgen het daarentegen steeds moeilijker, zie de jongste Russische beschuldigingen tegen Danone en Coca Cola. Die zouden kwalitatief minderwaardige producten verkopen.

Share this

Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin