Doorgaan naar artikel

VAR beperkt houdbaar

Laat u een zelfstandige zonder personeel (zzp’er/freelancer) werkzaamheden voor u verrichten? Vraag dan om een verklaring arbeidsrelatie (VAR) en let op dat het een geldige is.

Een VAR wordt door de Belastingdienst afgegeven voor de maximale periode van een kalenderjaar. Wie over een VAR beschikt, moet tijdig een nieuwe verklaring aanvragen. Voor de jaren vanaf 2010 verstrekt de Belastingdienst VAR-beschikkingen automatisch aan belastingplichtigen die drie achtereenvolgende kalenderjaren een verzoek om een VAR-beschikking voor dezelfde soort werkzaamheden hebben verkregen. De afgegeven beschikking mag natuurlijk ook niet achteraf zijn herzien. Wie aan deze voorwaarden voldoet, heeft inmiddels de nieuwe beschikking ontvangen.



Het huidige VAR-systeem wordt veranderd in een webmodule, waarmee men verwacht per 1 januari 2015 te kunnen starten. Dat betekent ook dat de automatische verstrekking wordt beëindigd vanaf 2014.



Van die VAR moet u een kopie in uw administratie bewaren, samen met een kopie van een geldig identiteitsbewijs. Heeft de zelfstandige een VAR-WUO (VAR Winst uit onderneming) of een VAR-DGA (VAR inkomsten uit werkzaamheden voor rekening en risico van een vennootschap waarin de persoon een aanmerkelijk belang heeft), dan geniet u als opdrachtgever volledige rechtszekerheid. De Belastingdienst kan dan niet later alsnog bij u aankloppen en stellen dat die zzp’er bij u in loondienst was. Let er wel op dat de in de VAR vermelde werkzaamheden overeenkomen met de werkzaamheden die de opdrachtnemer voor u verricht en dat de VAR-beschikking nog geldig is.



Indien u zaken doet met een zzp’er die een VAR-DGA heeft, dient u rekening te houden met het feit dat als de vennootschap van de zzp’er de verschuldigde loonheffing en btw niet afdraagt u daarvoor als inlener aansprakelijk kunt worden gesteld.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin