Doorgaan naar artikel

Markt broccoli en bloemkool onder druk

De markt voor bloemkool en broccoli staat onder druk. De vraag hield in Nederland en Duitsland door carnaval en vakantietijd geen gelijke tred met een grotere productie in Spanje en Frankrijk.

Waar de prijs voor bloemkool zakte, hield de prijs voor broccoli stand door een grote serie supermarktacties. In week 10 presenteerden zes supermarktketens een actieprijs, variërend van 49 cent per 500 gram bij harddiscounter Lidl tot 79 cent bij marktleider Albert Heijn. Voor invoer uit Frankrijk, verreweg de grootste leverancier voor Nederland, wordt volgens importeurs 1 euro tot 1,10 per kg betaald. Dat is een fractie minder dan een week eerder, maar net zoveel als twee weken terug.

Broccoli
De middenprijs voor broccoli, becijferd door marktonderzoeksbureau IRI en het Productschap Tuinbouw, is al weken wispelturig. Het jaar werd aangevangen met een prijs van 2,26 euro per kilo om na een top van 2,54 euro per kilo te zakken tot 1,66 euro per kilog in week 8. Nu de acties voorbij zijn, kan worden gevreesd voor een prijscorrectie, die waarschijnlijk niet veel meer dan 10 cent zal bedragen.

Bloemkool
De productie van bloemkool loopt in Spanje maar nog meer in Frankrijk door relatief warm weer goed door. De handel noemt voor de Spaanse import prijzen van 85 cent tot 1 euro per stuk, toch zo’n kwart lager dan een week eerder. Voor import uit Frankrijk ligt de prijs tot 20 cent lager. De kwaliteit van de Spaanse import is beter. Supermarkten lieten bloemkool de laatste weken vooralsnog vooral links liggen bij acties ten faveure van broccoli en sperziebonen. De prijs van bloemkool kan de komende tijd wat oplopen. Kouder weer beperkt momenteel de productie in Spanje. Nederlandse winterbloemkool komt in april op de markt, maar heeft traditioneel relatief weinig invloed. Het Nederlandse product komt pas in grotere aantallen beschikbaar vanaf begin juni. Echt heel hard zal de prijs ook niet stijgen omdat de vollegrondsgroenten volgens bronnen in de handel nu ook meer concurrentie gaan ondervinden van de asperges, rabarber, rode en witte kolen. De kolen zijn overigens goed aan de prijs door een opvallend sterke vraag vanuit Oost-Europese markten.

Witlof
De witlofprijs ligt tussen de 50 en 60 cent per kg, terwijl normaliter rond deze tijd van het jaar 80 cent genoteerd kan worden. Handelaren zijn ietwat moedeloos van het grote volume Franse witlof dat naar de lage landen komt. De laatste jaren liep het Franse marktaandeel in Europa juist terug, en nu breekt men in op de markt. Daarbij speelt ook dat de markt niet warm loopt voor witlof. Er is volgens sommigen een sprake van mismatch tussen wat de consument in Europa wil en waar veredelaars voor hebben gekozen.

Ten slotte daalt de prijs ook ten opzichte van andere weken omdat in eerdere weken geprobeerd is met acties veel volume weg te zetten. De situatie is anders bij prei, waar prijzen meer stand houden. De handel citeert prijzen van rond de 60 cent, slechts een fractie minder dan vorig jaar toen het volume door een zeer koude winter meer beperkt was. Handelaren in prei slagen er steeds meer in de productie af te zetten in plaatsen in Midden-Europa, Scandinavië maar ook Rusland.

Bron: agd.media – Auteur: Jan-Cees Bron

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin