Doorgaan naar artikel

Vertrek ‘tuinbouwbestuurders’ Westland schadelijk?

Hoe zal de modernisering van de glastuinbouw in Westland beïnvloed worden door het vertrek van burgemeester Sjaak van der Tak?

Van der Tak vertrekt in oktober als burgemeester van de gemeente Westland naar LTO Glaskracht Nederland. Goed voor glastuinbouw in Nederland waarschijnlijk, maar is het een verstandig moment om Westland – de glastuinbouwhoofdstad van Nederland – te verlaten?

Die vraag doemt op als je kijkt naar de leegloop in het college van burgemeester en wethouders dit kalenderjaar. Met het vertrek van de wethouders Arne Weverling, Mohammed Al Mokaddem en een gemeentesecretaris is al veel tuinbouwkennis verloren. Het vertrek van burgemeester Sjaak van der Tak komt daar bovenop. Bovendien wordt het dossier glastuinbouw steeds complexer met de enorme herstructureringsopgave en de energietransitie, maar ook discussies omtrent leefbaarheid.

Opnieuw geschut

In Westland wordt het steeds lastiger ruimtelijk voorrang te geven aan glastuinbouw, omdat nieuwe inwoners meer hameren op leefbaarheid. Grote projecten bewijzen dat, zoals nu de uitbreiding van tuinbouwbedrijventerrein Honderdland, maar ook de aanpak van de Veilingroute door de gemeente. Straks geldt alleen wethouder Theo Duijvestijn nog als een man van de tuinbouwpraktijk in het college en als portefeuillehouder ruimte cruciaal voor de herstructurering en energietransitie. Het vertrek van Van der Tak komt vlak ook voor de nieuwe verkiezingen, waar de kaarten in de politiek opnieuw geschut worden.

Processen al op gang

Vertrekt Van der Tak te vroeg? Dat lijkt van wel als je beseft dat hij een halfjaar geleden werd herbenoemd voor een nieuwe periode. Aan de andere kant lijkt de gemeente onder Van der Tak herstructurering en energietransitie al op gang te hebben gebracht. De fondsen zijn klaar voor herstructurering binnen Coalitie HOT. De instrumenten van de gemeente staan klaar voor het uitkopen of beschikbaar houden van tuinbouwpercelen voor herstructurering. Dat het niet van de grond lijkt te komen, ligt niet aan Van der Tak.

Ingewikkelder dossiers

En de uiterst cruciale diepe aardwarmteboring Trias Westland is met hulp van de gemeente op gang gekomen. Het lijkt erop dat de aanleg van warmtenetten een kwestie van tijd is. Met deelnames in Westland Infra en HVC zit de gemeente direct aan het stuur van de herstructurering. Oftewel, alles staat klaar om de tuinbouw een nieuw tijdperk in te loodsen.

Er komen vervangers. Frank Rijneveen, de vervanger van Weverling (VVD), doet het ook niet slecht. Hij zet al gelijk in op meer huisvesting voor Polen.

De dossiers herstructurering en energie zijn echter beduidend ingewikkelder. De (tijdelijke) vervanger van Van der Tak zal op zijn minst tuinbouwkundig moeten zijn en draagvlak kunnen creëren. Dat wordt zoeken met een vergrootglas.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin