Doorgaan naar artikel

‘Drie teeltschema’s in één seizoen’

Gertjan van der Spek van Solyco in Bergschenhoek houdt er dit nieuwe seizoen 3 teeltschema’s op na. Hij heeft twee belichte en één onbelichte kas. Door aanloopproblemen bij de nieuwbouw blijft de productie nog wat achter.

In de nieuwbouw (7 ha) in Berkel en Rodenrijs is 24 augustus het ras Merlice geplant die belicht wordt met 220 umol/s/m2. In de andere belichte kas (6 ha met 180 umol/s/m2) staat sinds 17 oktober Merlice en nog 5.000 m2 vleestomaten van het ras Ducovery. In de onbelichte kas (4 ha) is op 4 december de pruimtomaat van het ras Prunus geplant.

“De productie blijft wat achter. Doordat de elektriciteitsaansluiting op zich liet wachten, konden we pas later gaan belichten en zijn de trossen wat fijner gebleven. Maar de kwaliteit is gelukkig goed gebleven. Je ziet maar weinig holle of hoekige vruchten omdat we uiteindelijk volop konden belichten.”

Vroege planting

Sinds eind oktober is hij al weer in productie met grove trostomaten. Inmiddels ligt de weekproductie op een niveau van 1,5 kilo per m2. “Dat zal tot eind van het jaar nog wel zo zijn, maar zodra je wat meer buitenlicht gaat krijgen stijgt dat snel.” In de belichte teelten zijn op het derde blad getopte planten gepoot. In de vroegste teelt is een plantdichtheid van 3,75 stengels per m2 aangehouden, wat ook meteen de eindafstand is. “Dat gaat nu nog net goed, maar het hadden er niet meer moeten zijn.”

Minder vlees onder lampen

In de oktoberplanting van de belichte grove trostomaten staan nu 3 stengels per m2, wat straks nog wordt verhoogd naar 3,5 stengels per m2. De vijfde tros stond vorige week in bloei. “Hij staat best goed in balans. Het is altijd moeilijk om hem generatief te krijgen, zeker met een DRO-141-onderstam.”

Foto: Gerard Boonekamp

Foto: Gerard Boonekamp

De planten worden meteen op het plantgat gezet dus de generatieve sturing moet vooral van de temperatuur komen. “Ik heb in het begin een groot verschil tussen dag en nacht aangehouden, van wel 5 tot 6 graden.” De etmaaltemperatuur was circa 18 graden en lag de laatste, donkere weken, nog wat lager. Het areaal belichte vleestomaten, ras Ducovery is nog maar een derde van vorig seizoen: 5.000 m2. “Er zit door de lengtegroei en de gevoeligheid voor Botrytis veel werk in.”

Terug naar Prunus

In de onbelichte teelt van pruimtomaten is de keus toch weer gevallen op het ras Prunus, terwijl vorig seizoen Volantis de voorkeur kreeg. “Volantis geeft heel veel lengtegroei dus je hebt dan meer zakwerk en je plukt veel meer zittend. En in productie kwam hij lager uit. In vorm is hij misschien wel beter, maar dat werd niet betaald.” De planten van de pruimtomaten zijn 1-op-1 geënt en op 4 december (35 dagen na het zaaien) al naar huis gehaald. In die week is het touw gehangen en vorige week zijn de planten vastgezet. Ze blijven naast het plantgat staan tot de tweede tros gaat bloeien. Overdag houdt Van der Spek een temperatuur aan van 21 graden, in de voornacht 15 en in de nanacht 17 graden. Maar begin vorige week, met de sneeuw op het kasdek, heeft hij het scherm geopend om de sneeuw te laten smelten. “De temperatuur zakte toen naar 13 graden, maar er was die twee dagen zo weinig licht dat de plant toch niks doet.” Om de dag krijgen de planten een druppelbeurt van 130 milliliter per pot met een ec van 3,5.

Nu al galmijt

Qua gewasbescherming is vooral de vroegste belichte teelt al een uitdaging. “We hebben nu al last van galmijt door bijna de hele kas. Je weet niet waar ze vandaan gekomen zijn. Misschien zijn ze wel door onze eigen mensen overgebracht. Bij het aanbinden hadden we even heel veel mensen nodig.” Om de paar weken spuit hij met zwavel. “Daarmee lijken we de galmijt redelijk onder controle te houden.” De Macrolophus doet het goed en er zit weinig wittevlieg. In week 43 zijn de eerste kaartjes met een mix van sluipwespen opgehangen.

Veel geel bovenin

In de latere belichte teelt is nog geen galmijt geconstateerd. “We hebben het loopfolie vervangen en redelijk schoon kunnen starten.” De Macrolophus is uitgezet en wordt nog bijgevoerd. In de onbelichte teelt komt Macrolophus al over een paar weken. “We zijn vorig jaar voor het eerst zo vroeg begonnen met Macrolophus en dat is prima bevallen. We hebben helemaal geen wittevlieg gezien in de onbelichte teelt. Maar dat komt natuurlijk ook omdat er in ieder pad een geel vanglint hing, die we uit de teelt ervoor hadden laten hangen.” Ook dit jaar zijn de gele linten weer blik- en wittevlieg-vangers. Nu hangt er om het pad een vanglint. “In de onbelichte teelt en de eerste belichte teelt hebben we ze al opgehangen voor het planten. Dan werkt het makkelijkst.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin