Doorgaan naar artikel

‘Hoger toppen heeft blijkbaar goed gewerkt om Botrytis te voorkomen’

“De zetting is gewoon goed doorgegaan, ook tijdens de hitteperiode van begin juli”, zegt Michiel Koolhaas in Bergschenhoek. Hij teelt het gele paprikaras Allrounder.

De productie is goed en er is maar heel weinig uitval van planten. De Botrytis die in het voorjaar op een enkele tak te zien was, is niet meer terug gekomen. We hebben toen bij het toppen een langer steeltje laten staan waardoor er maar een klein wondje ontstond. Dat heeft blijkbaar goed geholpen. Tijdens de hittegolf kwam ik er niet onderuit om te schermen. Het scherm ging boven 30 graden voor 75 procent dicht want anders werd het te warm. Maar ik heb geen krijt toegepast zoals veel andere paprikatelers. Ik ben daar niet zo van. Dat is met deze kas ook niet nodig. We hebben veel luchtcapaciteit en de zon schijnt midden overdag in de paden, dus dat is ook gunstig. De vruchtkwaliteit is steeds uitstekend gebleven. De verbranding mag eigenlijk geen naam hebben en we zien nergens neusrot.

Goede regelmaat

De zetting is steeds vrij regelmatig geweest. De plantbelasting ligt meestal tussen 30 en 35 vruchten per vierkante meter. Tussen week 28 en 30 varieerden de weekproducties tussen 0,8 en 1,25 kilo per vierkante meter. Vorige week, aan het eind van het zetsel was het wel een stuk minder: 0,5 kilo per vierkante meter met een gemiddeld vruchtgewicht van slechts 170 gram. Maar de zetsels lopen goed in elkaar over. De totale productie valt niet tegen. Tot en met week 30 is 17,7 kilo per vierkante meter gesneden.

Vroege herfst

Begin vorige week lag er overdag een minimumbuis in van 45 graden terwijl de ramen gesloten waren. We hebben nu al een herfstklimaat met regen en buitentemperaturen van 15 graden. Maar als de zon door komt is het zo weer zomer. De nachttemperatuur staat ingesteld op 18 graden. Om half een ’s nachts wordt opgestookt naar de dagwaarde van 20,5 graden. Op donkere dagen realiseert Koolhaas een etmaaltemperatuur van nog geen 22 graden, op lichte dagen boven 23 graden. De watergift is sterk lichtafhankelijk. Nachtbeurten geeft hij nooit. Dat is niet nodig want de matten liggen op goten waardoor het watergehalte mooi gelijk is. Ik probeer ’s nachts zo’n 7 % in te teren.” De ec van het druppelwater is 2,5 en dat in de mat 3,2. Dat vind ik hoog zat, maar met dat donkere weer is het niet erg.

Gezond gewas

Door de tijdelijk lagere plantbelasting groeit het gewas wat sneller en is er vrij veel topwerk te doen. Het gewas staat er nog erg gezond op. Ik heb alleen een paar keer moeten corrigeren tegen bladluis met Plenum en tegen rupsen met Steward. Voor de rest gaat alles biologisch.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin