Doorgaan naar artikel

‘We hebben drie weken van bijna 3 kilo tomaten gehaald’

“Het gewas is goed door de hete periode heen gekomen en de zetting is goed gebleven”, zegt Erik Zwinkels van Zwinkels Tomaten in Naaldwijk. “Maar de hittegolf is bij ons ook beperkt gebleven tot een dag boven 30 graden. Het was toen ook meteen 35 graden met een etmaaltemperatuur van 27,1 graden. Zo’n hoge etmaaltemperatuur hebben we nog nooit meegemaakt.”

In die hete periode liep het vochtdeficit overdag op tot 15. Het was gortdroog, maar bij veel licht is dat toch minder een probleem. We hebben vooral in de nanacht actie ondernomen. Om het gewas weer op spanning te brengen hebben we tussen middernacht en 4 uur de ramen aan de luwe kant geknepen tot 4 a 5 procent. Het vochtdeficit daalde dan weer naar 1,5. Daarmee voorkom je dat de groeipunten en het stuifmeel verdrogen. De kastemperatuur daalde daarmee 1 á 2 graden onder de buitentemperatuur. Na 4:30 uur werd langzaam naar de ochtenddip toegewerkt om een vochtschok te voorkomen. Op de donkere dagen die volgden kwam de etmaaltemperatuur niet boven 19 graden. “Je moet dan oppassen dat je geen zwakke trossen en koppen aanmaakt.” Op zonnige dagen ligt de etmaaltemperatuur tussen 21 en 22 graden. “We telen dan zo koel mogelijk met behoud van klimaat. Als het buiten warm is wordt het een spelletje van knijpen met het tegenlucht.”

Generatiever via plantsapanalyses

De zetting is steeds goed gebleven. De trossen van Cappricia worden nog steeds op 6 gesnoeid. “Het is een gevecht om in kilo’s hoog genoeg uit te komen. Het verschil tussen grove tros en middel gaat met de huidige rassen naar 10 kilo per vierkante meter terwijl het in de handel meest als een blok wordt gezien.” De productie is dit jaar, net als vorig jaar, hoog. “We hebben drie weken van bijna 3 kilo per vierkante meter gehaald. Het gewas stond ook nog nooit zo generatief als dit jaar. En de kwaliteit van de tomaten is super. Hiermee kunnen we goed door tot kerstmis.” Voor het derde jaar wordt gewerkt met plantsapanalyses van Novacrop Control. “De aangepaste bemesting zorgt voor een generatiever gewas. K en N worden beperkt, sulfaat en chloor verhoogd en fosfaat wordt met een kritische blik gevolgd. En in hete periodes wordt de Ca nog extra verhoogd. We hebben dit jaar nog maar een paar weken een blaadje uit de kop hoeven halen. Dat betekent dat de plant meer energie in iets anders dan blad heeft gestoken.” De laatste weken begint het gewas wel wat voller te worden. “Het zou me niets verbazen als we in week 30 wel een blaadje uit de kop gaan halen. Na half juli wordt gebrek aan vocht steeds minder een probleem.”

Gezond en sterk

Voor de CO2-voorziening draait er nog een wkk op 70 procent capaciteit. “Het is wel de vraag hoeveel gas je er nog in mag stoppen. Het gasverbruik ligt wekelijks op 0,2 tot 0,3 kuub per vierkante meter. We doseren van 9 tot 17 uur op een laag pitje. Maar als het warm is stoppen we met doseren. Met 100 procent lucht zakt de CO2-concentratie dan tot de buitenwaarde van 325 tot 350 ppm.”

Het gewas is nog erg gezond. Macrolophus zit er volop en er is nauwelijks wittevlieg. “We hebben een keer tegen rupsen moeten spuiten met Nocturn, verder niets. Botrytis zit er helemaal niet in. Maar we gaan aan het eind van de zomer en net voor het koppen wel preventief Luna gebruiken. Deze teelt moet immers door tot Kerstmis.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Erik Zwinkels

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin