Doorgaan naar artikel

‘Door het frisse weer hebben we het tomatengewas nog in de hand’

“Het gaat op zich wel naar mijn zin. Door het frisse weer hebben we het tomatengewas nog goed in de hand. Maar voor eind mei is de energie-input best hoog”, zegt Erik Zwinkels van Zwinkels Tomaten in Naaldwijk. Hij teelt op de locatie ‘Green Balance’ het ras Cappricia (onbelicht, plantdatum 5 januari).

Het weekverbuik van gas is 0,55 tot 0,6 kuub per vierkante meter terwijl we nog veel schermuren maken: drie tot vier uur per nacht. Het gewas staat goed in balans. Het is lekker generatief, al is het stugger dan normaal en moeten we zelf groei creëren. Dat gebeurt door op tijd met de nanacht te starten en daarbij hogere temperaturen te realiseren. Om 20:30 uur gaat de voornacht van 13,5 tot 14 graden in, om middernacht de nanacht die om 3 uur op 18 graden komt met 0,5 graad lichtsomverhoging. Tussen 6 en 8:30 uur volgt de ochtenddip van 16 graden (16,5 graden ventilatie) en vanaf 8:30 uur wordt een dagtemperatuur aangehouden van 21 graden plus 5 graden lichtverhoging (instraling en lichtsom). We stoken zoveel mogelijk met het licht mee. Het mag bij veel zon maximaal 25 tot 26 graden worden.” Door het frisse weer hoeft er weinig gelucht te worden en is het eenvoudig om een hoge concentratie CO2 te handhaven. “We zitten meestal de hele dag op 1000 ppm. Dat verklaart ook deels het stuggere gewas. De CO2 komt in principe uit de wkk, maar als de stroomprijs te laag wordt, vaak in het weekend, dan gaat de ketel draaien. We doseren dan nog maar 50 kilo per uur per hectare in plaats van 200 kilo met de wkk, want anders wordt het wel erg kostbaar.

Tijdelijk kniktrossen

Doordat het gewas stugger groeit wordt er nog maar eens in de drie weken een blaadje uit de kop gehaald. “Het gewas staat er heel beheerst bij dus we moeten het niet te open gaan maken.” De productie ligt iets achter op die van drie jaar geleden toen ook Cappricia werd geteeld. Wekelijks wordt er 2 tot 2,2 kilo per vierkante meter afgeknipt. “We zitten nu juist op het punt van de eerste ongebeugelde trossen”, zei Zwinkels halverwege vorige week. “We kregen toen juist een paar donkere weken erachteraan waardoor er meer trossen knikten en het gemiddeld vruchtgewicht nu 115 gram is in plaats van 120 gram.” De trossen hebben ook vaker puntvruchten maar ze hoeven er niet worden afgeknipt omdat de trossen anders te lang zouden blijven hangen. “De tomaten van dit ras zijn vrij hard en niet gevoelig voor scheuren. De stelregel is wel dat de tros eraf moet als de tros erboven goed is, maar daarvoor hebben we nog geen groene tomaten hoeven afknippen.”

Kerngezond gewas

Het gewas is nog kerngezond. “Het is qua wittevlieg nog nooit zo rustig geweest. We vinden er wekelijks maar 1 of 2 per vangplaat, waarvan er 10 per hectare hangen. De enige verklaring die we kunnen vinden is het schoon eindigen van de vorige teelt.” Het bijvoeren van Macrolophus is half april al gestopt. “We zijn ze op een gegeven moment gaan bijvoeren in de rijen naast de uitzetrijen om ervoor te zorgen dat ze zich verder verspreidden. Toen we ze daar vonden zijn we gestopt. Er zit nu zo weinig wittevlieg dat het maar goed is dat er wat mineervlieg aanwezig is.”

Ook Botrytis is geen enkel probleem. “We hebben er nog niets tegen hoeven te doen. We hebben dit jaar sowieso nog geen chemische of biologische middelen gespoten of gedruppeld, niet preventief en niet curatief. Dat houden we liefst het hele seizoen vol.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Erik Zwinkels

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin