Doorgaan naar artikel

Productie nog redelijk en kostendekkend

In een afdeling bij Jan Meijs in Sprang-Capelle wordt week 45 nog geoogst, in een andere afdeling is de schoonmaak al in gang.

“De half juli planting hebben we vroeg moeten rooien. De productie viel daar tegen, door slecht herfstweer begin oktober. We zijn daar bijna klaar met schoonmaken en wassen. De rest van de teeltwisseling gebeurt als de hele kas leeg is.”

In de andere afdeling, met een half augustus planting, is de productie met drie stuks per week echter nog steeds redelijk en kostendekkend. “We kunnen daarmee ook personeel aan de gang houden.” De teelt eindigt goed qua ziektes en plagen. De virusdruk is heel laag gebleven. De late spint heeft hij op weten te ruimen met een keer bijsturen met Nissorun en Floramite. Daarna heeft de biologie het weer opgepakt. “Dan kunnen we straks weer schoon beginnen. Als je met veel spint eindigt, begin je vaak ook weer met veel spint.”

Kleine beurtjes

Als nachttemperatuur wordt 19 graden Celsius aangehouden. Overdag neemt de zon het bij 20 graden over, en wordt op 24 graden Celsius gelucht. Het scherm gaat dicht zodra het donker wordt en open als het zonlicht weer benut kan worden. “In week 44 hebben we maar een halve kuub gas hoeven gebruiken.”

De watergift bestaat alleen nog uit hele kleine beurtjes van 50 cc. “Ik zorg dat ik geen drain meer heb.” Met warm weer is het dan wel opletten dat de matten daardoor niet te droog gaan trekken.

De totaalproductie in kilo’s komt ongeveer overeen met die van vorig jaar. Door een iets hoger gemiddeld vruchtgewicht is het totaal aantal stuks net drie komkommers minder dan de 188 stuks van vorig jaar.

Grondig reinigen

Tijdens de teeltwisseling wordt alles grondig gereinigd, mede vanwege het aanwezige virus. “Ik had me ingeschreven voor het nieuwe virusprotocol. Ik had daar toch wel vertrouwen in. Virus kost al snel een euro per vierkante meter. Als je er voor de helft van het geld echt vanaf bent, dan is het dat wel waard. Maar dit jaar komt het nog niet op de markt. Maar onze eigen reiniging gaat door ervaring ook langzamerhand ieder jaar beter.”

Nieuw schermdoek

In november moet de hele kas leeg zijn, omdat er in december een nieuw schermdoek wordt geïnstalleerd. “Ik heb het gelukkig twee maanden geleden al besteld. Want installateurs beginnen al aardig in de knel te komen door alle bestellingen van nieuwe schermen voor de komende periode.

De bestelling is nog niet gedaan, maar de verwachting is dat 20 december wordt gestart met Mystica en rond 1 januari met Proloog. “Opnieuw met een afdeling met drie teelten en de andere afdeling met vier teelten. Dat bevalt goed. Je hebt dan het hele jaar door goede kwaliteit.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Meijs

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin