Doorgaan naar artikel

‘Minder CO2 is verkeerde zuinigheid bij Brioso-tomaat’

“Deze week knippen we nog maar een kilo per vierkante meter. De kleuring is helemaal stil gevallen”, zei Johan Noordermeer in Hellevoetsluis vorige week dinsdag. Hij teelt als lid van Prominent het cocktailras Brioso. De eerste helft van augustus lag de weekproductie nog op 1,3 a 1,4 kilo per vierkante meter. In week 34 was het al wat minder, maar door de kou en het gebrek aan licht ging de gang er vorige week snel uit.

“Je ziet steeds meer groene puntvruchten aan de trossen met 9 of 10 vruchten. Op donkere regenachtige dagen moet je ook niet op een kar klimmen om het gewas te bekijken want dat ziet er niet uit. De koppen zijn licht van kleur en het gewas staat niet lekker spontaan. Maar als je een paar uur zon hebt gehad herstelt dat wel weer. De zetting is wel steeds goed gebleven omdat de trossen goed generatief staan.” De trossen worden op -1 gesnoeid met een maximum van 9. Vanaf week 35 worden maximaal 8 vruchten aangehouden.

‘Crazy roots gaan productie kosten’

Afgezien van de sporen die de vroege herfst achterlaat is Noordermeer best tevreden met de teelt. “Het gewas is gezond en staat goed naar mijn zin.” Door het afnemende licht is de lengtegroei en de trosaanmaak duidelijk trager geworden. Bij het draaien wordt nog steeds een blaadje uit de kop genomen en om de week een blaadje uit het midden van het gewas. Iedere week haalt hij onderin twee bladeren weg. “Maar bij planten met heftige crazy roots blijven we 4 bladeren uit de kop halen. Je ziet dan dat de volgende tros sterker wordt.” De uitbreiding van de overmatige wortelgroei is nog niet tot staan gebracht. “In die periode met warme nachten ging het hard. Je haalt de planten die het hebben er zo uit met hun grote bladeren en moeilijker trosvorming. De trossen zijn vaak korter en de vruchten blijven kleiner. Ik zie het nu nog niet in de vergelijking met de groep, maar dit zal zeker productie gaan kosten.”

Watergift luistert nauw

Door de koude nachten kan er nu goed generatief gestuurd worden. Hij houdt een voornacht aan van 13 graden tot middernacht. Dan stookt hij op naar 16,5 graden. Na een dipje stijgt de temperatuur vanaf 8 uur naar 18 graden en vanaf 10 uur naar 20 graden plus 4 graden lichtverhoging. Tot half augustus verstookte hij wekelijks maar 0,30 tot 0,35 kuub gas per vierkante meter, door het koele weer werd het daarna wel meer. Hij is steeds veel CO2 blijven geven met de wkk op deellast. “Het zou verkeerde zuinigheid zijn om minder CO2 te doseren. Brioso is er gevoelig voor. Bovendien is het belangrijk voor de generatieve sturing tegen gekke wortels.”

De watergift vraagt nu veel aandacht. “Als je een fout maakt zit je de hele nacht tegen een te hoog watergehalte aan te kijken.” De watergift start om 9 uur met drie grote beurten. Op donkere regenachtige dagen stopt hij al om 14 uur met druppelen. Normaal is dat om 17.30 uur. Na 15 uur mag de unit dan alleen bij een lichtintensiteit boven 200 Watt nog een beurt geven na een bepaalde lichtsom. “Ik wil het watergehalte iedere nacht 10 procent laten interen.”

Weer bijvoeren en gele linten

Het gewas is nog gezond. De rupsenbestrijding van begin augustus met Fame heeft goed gewerkt. Maar de wittevlieg begint wel toe te nemen. “De Macrolophus is behoorlijk afgenomen, al zie je nog wel nimfen op de diefjes die op de kar achterblijven.” In een poging de populatie weer op te peppen voert Noordermeer de laatste weken de Macrolophus weer bij in een pad per drie tralies. “Ik heb daar goede verhalen van gehoord.” Om wittevlieg weg te vangen heeft hij om de tralie een geel vanglint opgehangen plus nog wat extra op plaatsen met meer wittevlieg. “Ik hoop daarmee een rondje minder te hoeven bestrijden.” Er is geen Botrytis maar voordat eind september de kop eruit gaat wil hij een keer preventief met Luna druppelen. “Ik heb dat voor het laatst gedaan net voor de oogst startte.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin