Doorgaan naar artikel

‘Vruchtgewicht van laatste tomaten valt tegen’

Geert Koot in Poeldijk is met de laatste loodjes bezig met de teelt van het ras. “We knippen in week 51 de laatste trossen.” De kwaliteit is nog goed, maar het gemiddeld vruchtgewicht valt tegen. “Ze wegen gemiddeld 110 gram. De tomaten zijn het hele jaar nog niet zo fijn geweest.”

Aan het ras (Foundation) zal het niet gelegen hebben. Het hele jaar was het juist een strijd om de tomaten in het middeltrossegment te houden. “We hebben dit najaar de trossen geschrapt maar er zijn er toch veel geknikt. Als je zo lang doorgaat moet je gewoon beugelen, blijkt nu. Het zal erom hangen of we nu de 68 kilo per vierkante meter halen.”

De afrijping van de tomaten is vlot verlopen. Na een periode van rustig aan doen heeft hij sinds week 48 de kastemperatuur verhoogd naar 20 graden overdag en 18 graden ‘s-nachts. “Als het scherm open kon hebben we dat gedaan, want je moet de bovenste bladeren actief houden en niet te veel gaan potten. Maar door de kou heeft het wel veel dicht gelegen.”

Over op cocktail

Op 7 januari gaat Koot opnieuw planten. Hij stapt over op het cocktailtomatenras Brioso. Omdat dat een langer gewas en een grotere behanglengte geeft gaat hij de gewasdraad hoger hangen. De kortere haken hangen al aan de traliespanten. “Straks is het alleen een kwestie van de draad in de nieuwe haken hangen en de oude haken weghalen.” Koot gaat ook voor het eerst vast folie gebruiken in de nieuwe teelt, met perforaties op 10 bij 10 centimeter en 20 bij 20 in de drie laatste poten bij de gevels. De atlasdraden voor het vaste folie zijn al door de tralie heen getrokken. Hij heeft maar een paar weken voor de teeltwisseling terwijl er de laatste tijd maar weinig te doen was. “Het enige wat we nu nog doen is knippen en klaar maken van de trostomaten.”

Alles schoon

Bij de teeltwisseling gaat hij een standaard programma afwerken. Na het opruimen van de gewasresten wordt de kas gefogd met formaline, waarna het glas met fluor wordt gereinigd en afgespoten. De druppelaars gaan allemaal in een zuurbad. En als de kas weer helemaal plantklaar ligt, wordt alles nog gespoten met Hyperclean dat de belangrijkste bacteriën, schimmels en virussen doodt.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Geert Koot

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin