Doorgaan naar artikel

‘Door donker weer toch even trager’

Bij Jeroen Verheul in Maarssen is er 9 december Venice geplant. Het zachte weer met relatief veel zon en hogere luchtvochtigheden zorgde voor een optimale groei bij de plantenkweker.

“De planten waren daardoor lang zat toen ze afgeleverd werden, maar we hebben de geplande plantdatum toch weten te behouden. Het ging nog precies goed.”

Hij heeft niet voor Galibier als ras gekozen, ondanks de later vaak mooiere kwaliteit. “Maar Venice is wat evenwichtiger en sneller. Hij groeit makkelijker generatief door. En bij mij staan ze er toch maar relatief kort in, tot begin april.”

Eerste oogst

Hij heeft halverwege week 5 net voor het eerst geoogst. “Het viel nog wel tegen wat we konden snijden. We hebben een hele mooie periode gehad, maar vorige week was het wel donker. Daardoor gaat het nu even trager.”

Het gewaswerk rond deze tijd bestaat uit het over de draad gooien van de ranken. “Die hebben een mooie lengte. Het ziet er goed uit.”

Rekenen aan folie

Boven het gewas ligt alleen een beweegbaar schermdoek. “Als de energieprijzen nog hoger gaan worden, dan zal ik er wel een AC-folie in gaan trekken. Maar nu nog niet. Ik heb een vrij hoge kas. Dus dan zou je ook in hoogwerkers moeten gaan investeren. Het blijft rekenen of het opbrengt wat je aan energie bespaart. En zonder folie heb je een wat steviger gewas. Als je een keer de temperatuur niet haalt met de maximumbuis, dan is dat ook geen ramp. Je kunt het compenseren als het weer makkelijker gaat. Want met een sterkere plant kun je minder luchten zonder dat je problemen krijgt. Mycosphaerella en dat soort narigheid heb ik bijna nooit. Dat is een pluspunt als je niet met folie werkt.”

Al snel voornachtje

De temperatuurinstellingen zijn sinds het begin van de teelt behoorlijk gezakt. Na een start op 20 graden Celsius vlak is teruggegaan naar een nachttemperatuur van 19 graden. “Met al gauw daarna een voornachtje van 18 graden. Op beide temperaturen staat een lichtsomverhoging van een graad ingesteld. Bij een hogere stralingssom komt de etmaaltemperatuur dan een paar tienden hoger uit.

De watergift komt meestal uit op zo’n 4 druppelbeurten op een donkere dag en 6 tot 7 op een lichtere. De planten krijgen bij elke 65 tot 70 Joules een beurt bij zonnig weer, en anders na de vaste wachttijden van 1,5 uur.

Zonder foliescherm mag de EC iets lager zijn. Die is 3,2 tot 3,0 in de mat. “Ik geef 3 EC mee. Omdat ik nu ga snijden, gaat dat naar 2,8.” Er zijn vier komkommers aangehouden tot de draad. “Venice geeft nog wel eens een dubbele vrucht op de ranken, maar dat laten we de plant zelf regelen.”

Met het donkere weer is het kritiek of de tweede stamvrucht goed doorgroeit of dood getrokken wordt. “We houden het nu rustig met stoken, om die tweede komkommer heel te houden. Het lijkt goed door te gaan.”

Vroege spint

Bij de start van de teelt is geen Vertimec toegepast voor een schone start. “Daar hebben we een goede ervaring mee. Middelen raken toch uitgewerkt, en het heeft ook een negatieve nawerking op de biologie.” Omdat het gewas last had van wat vroege spint, is rond de jaarwisseling wel direct een correctie met Floramite uitgevoerd. “Dat heeft ze een flinke klap gegeven.” De daarna ingezette biologie, met californicus en Phytoseiulus, houdt de resterende spint onder controle. “Dat gaat perfect. De biologie ontwikkelt zich goed. Het verloopt zoals ik had gehoopt.”

Alert op virus

In de herfstteelt heeft Verheul een plant met bontvirus gevonden, nadat hij al 20 jaar geen last van virus had gehad. “Het is gelukkig beperkt gebleven. Met de teeltwisseling doe ik altijd al heel safe, maar nu hebben we alles nog eens extra grondig schoongemaakt. In deze teelt heb ik nog niets gezien.” Hij blijft het gewas wel heel alert in de gaten houden. Uit voorzorg worden handen bij elke rij eerst ingewreven met een ontsmettingsmiddel voordat er in gewerkt wordt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin