Doorgaan naar artikel

‘We willen dat de vruchten goed uitdikken’

“Het gewas is de warme zomer goed doorgekomen. Half augustus stond het gewas wel even dun. Maar de laatste weken is de groei weer helemaal teruggekomen met langer blad, meer gewasvulling en dikkere koppen.”

Al sinds eind juli snoeit Ralph Steegh in Wellerlooi de trossen van de cocktailtomaten (ras Brioso op onderstam  Stallone) terug door er twee of drie vruchtjes af te halen en zo meer kracht over te houden. Die strategie heeft dus goed gewerkt. “Het merendeel van de trossen heeft nu 9 vruchten, maar in augustus gaf de plant aan dat 8 al voldoende was.” Nog steeds worden de trossen gepunt op -2 en als de plant zwak staat op -3. “We willen dat de vruchten goed uitdikken. Een medewerkster met een goede kijk op dit werk heeft een dagtaak aan het snoeien.”



Om meer licht op de uitgroeiende trossen te krijgen en het gewas open te houden heeft Steegh in week 35 en 36 vier bladeren weggesneden in het midden van het gewas.  Er zitten nog maar 12 bladeren aan een stengel. Bovendien haalt hij nu iedere week een blaadje uit de kop van de plant. “Door meer licht kunnen we de grofheid maximaal houden.”

Handen aan de knoppen

De weekproducties zijn inmiddels gedaald naar ongeveer 1,1 kilo per vierkante meter. In augustus was dat zeker een pond hoger, met zelfs een uitschieter van 2 kilo per vierkante meter. “Maar de prijzen waren zo dramatisch slecht dat we tussen 2 en 3 euro per vierkante meter achterlopen op vorig jaar. En of we de hoge najaarsprijzen van toen gaan halen is nog maar de vraag.”

Door het wisselende weer vraagt Steegh zich regelmatig af hoe hij het klimaat moet instellen. “Ik heb er nu voor gekozen om bij donker weer al bij 18,5 graden te luchten met een lichtverhoging van 3 graden tussen 350 en 500 Watt.” Alleen in de ochtend staat er een minimum buis in, van 40 graden. Tussen zonsondergang en 2 uur houdt hij een voornacht aan van 13,5 graden. De nanacht staat op 16,5 graden en van 9 tot 12 uur stijgt de kastemperatuur in ieder geval naar 18,5 graden.



In week 34 heeft hij de druppel-ec verhoogd naar 3 mS/cm met een lichtafbouw van 0,3 bij 600 Watt/m2. In de zomer lag de druppel-ec 0,2 lager. De watergift start twee uur na zonsopgang met twee grote beurten. De stoptijd verschilt nu erg. “Als het donker is stoppen we al soms al om 13:00 uur met water geven, maar op mooie dagen pas aan het einde van de middag.” Steegh werkt met een matweegschaal en twee opvangbakken. Als de drain te veel afwijkt wordt de lichtsom tussen twee beurten met 5 tot 10 Joule automatisch verhoogd of verlaagd.

Macrolophus sloft het niet meer bij

Het gewas ziet er nog steeds gezond uit. “We hebben het hele jaar nog nauwelijks Botrytis gezien. Dat heeft waarschijnlijk toch te maken met de teeltwijze. Door de hogere temperatuurpieken overdag en de diepe voornacht zijn de  gewassen harder geworden en hebben we meer vocht afgevoerd.” De wittevlieg neemt nu wel toe. “In het najaar sloft Macrolophus het vaak niet meer bij.” De ergste plekken spuit hij nu met een biologische zeep die de vleugels aan elkaar plakt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin