Doorgaan naar artikel

Alvast leidingwater bijmengen bij tomaten

De planten van de Roterno bij Jaap Ammerlaan in Sexbierum staan redelijk zwaar in de kop.

“We liggen nu 10 procent voor op vorig jaar met de hoeveelheid instraling rond deze tijd.” De eerdere donkere periode heeft echter wel zijn effect gehad op de productie, die begin week 19 nog iets meer dan een halve kilo achter ligt ten opzichte van vorig jaar.

Gewasdraad geknapt

Door het zonnige weer beginnen de vruchten steeds grover te worden. Ze wegen gemiddeld 109 gram. “We hebben ook een proefje met Merlice staan. Dat zijn hele zware planten geworden, die meer produceren dan Roterno. Het is opvallend dat er precies daar een gewasdraad is geknapt. Zo’n gewicht zijn die draden kennelijk niet gewend.”

De planten zijn opnieuw opgehangen. “Die zullen zich best redelijk herstellen, maar we zullen toch  wel wat kopjes bij moeten maken.”

Bij de standaard gewaswerkzaamheden is het weghalen van blaadjes even overgeslagen. “Dat hebben we twee weken lang niet gedaan. Anders zou het gewas te open worden.”

Buis zakt toch even

Ammerlaan teelt vrij koel, met in week 18 een etmaaltemperatuur van 18,7 graden Celsius. Overdag en in de nacht mat hij dik 21 en 14,5 graden. De voornacht staat nog op 13,5 graden Celsius. “Verleden week (week 18) kon je dat nog makkelijk halen. Maar het gaat vanaf nu steeds lastiger worden om de temperatuur te beheersen.”

Het scherm gaat ondanks de zachtere buitenomstandigheden elke nacht nog een paar uurtjes dicht. “Je ziet de buistemperatuur dan toch even naar beneden zakken. Dat is een teken dat je dus nog steeds gas bespaart. En het gewas heeft niet meer buis nodig, want het staat goed te groeien.”

Botrytis

Bij de biologische bestrijding valt de opbouw van de Macrolophus wat tegen. “Die wil nog niet erg opkomen.” Tussen collega-bedrijven ziet hij grote verschillen, waarbij sommigen eveneens kampen met een matige populatie-opbouw, terwijl  anderen volop in de Macrolophus zitten.

Aan ziektes is er wat Botrytis te vinden in een van de kassen.” Daar zullen we toch een rondje moeten druppelen.” De ziektedruk is er verhoogd door meer bladrandjes. “We hebben daar vast plastic in de kas gehad.” De extra bladrandjes vormen echter geen reden om volgend jaar geen vast foliescherm meer te trekken. “Je moet wel. Elke kuub gasbesparing is er een. Ondanks een koudere winter hebben we toch iets bespaard. Nu zitten we op 20 kuub per vierkante meter, verleden jaar op 20,5 kuub.”

Leidingwater

Aanvullend op het bassinwater wordt nu steeds wat leidingwater bijgemengd. “We hebben daarvoor de omgekeerde osmose aangezet. Want er zit hier nogal wat natrium in het leidingwater. Door de omgekeerde osmose wordt het net zo schoon als regenwater, en kunnen we 100 procent blijven recirculeren.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jaap Ammerlaan

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin