Doorgaan naar artikel

‘De ketel staat de laatste tijd steeds vaker aan’

“Het blad ziet er wat vlekkerig en gelig uit, maar met dat donkere en koude weer valt er ook weinig aan te sturen”, zegt Jaap Ammerlaan uit Sexbierum.

Hij past de etmaaltemperatuur wel aan aan de hoeveelheid licht. In de lenteachtige week 10 haalde hij hem op naar 17 graden, maar vorige week moest hij al weer terug in temperatuur. Halverwege die week begon hij de eerste trossen (ras Roterno) te knippen, vijf dagen later dan vorig jaar. “Dat lijkt mee te vallen als je beseft dat we tot nu toe 12 procent minder licht hebben gehad. Maar de eerste tros hebben we op 3 gesnoeid dus die komt er sneller af.” De vruchten zijn wel mooi grof: 90 tot 95 gram. In plantbelasting loopt het gewas 12 tomaten achter: 81 nu tegen 93 vorig jaar. “Maar toen telden we ook al de eerste extra stengel mee. Nu hebben we wat later, maar in een keer alle extra stengels bijgemaakt. ” Op de hoofdstengel heeft hij een paar weken 5 gesnoeid maar dat is nu 6. Op de dieven houdt hij nu nog wel 5 vruchten aan.

Scherm paar dagen dicht

Met de zonnige, koude dagen van vorige week haalde Ammerlaan wel een etmaaltemperatuur van 18,5 graden. De voornacht is niet meer zo diep: 14 graden tot 23.30 uur. De nachttemperatuur wordt 1,5 uur voor zonsopgang bereikt. Na een klein dipje stookt hij na 7.45 uur op naar de dagwaarde van 20,5 graden met een lichtverhoging van 1,5 en een lichtsomverhoging van 2,5 graden. Bij donker weer laat hij de temperatuur al vroeg wat zakken. “Op 9 en 10 maart heb ik het scherm overdag zelfs dicht gelaten omdat het toen heel donker en koud was.” In week 10 heeft hij ruim 0,9 kuub gas per vierkante meter gestookt, maar vorige week was dat minstens 1,3 kuub. “Tot en met week 10 zat ik op een totaal van 13,4 kuub, 1 kuub minder dan vorig seizoen.” De ketel staat de laatste tijd steeds vaker aan. “Als de onbalansmarkt zo laag is, kan je de elektriciteit beter inkopen.”

Dubbele trossen

Met het gewasonderhoud is Ammerlaan ruim ‘aan’. “We snijden al blad tussen de tweede en derde tros.” Met beugelen is hij na vier trossen gestopt. Nu schraapt hij de trosstelen met een ijzerzaagje. “Dat kost minder tijd en de stelen zien er stevig uit.” Bovenin het gewas ziet hij wel veel dubbele trossen. “Dat krijg je als je na een paar mooie dagen te laag in temperatuur zit. Dat is bijna niet te voorkomen bij dit weer. Het is dit jaar alles of niets. Maar het is geen probleem. We snoeien gewoon op samen 6 vruchten.”

Geen GMO meer

De gezondheid van het gewas zou beter kunnen. “Hij staat niet echt groen en er zit een enkel bladrandje in, maar dit ras is niet erg gevoelig voor Botrytis.” Qua plagen is het heel rustig. “Ik heb op de gele  kaarten nog niets gezien.” Vorige week is wel de eerste Macrolophus erin gegaan die hij bijvoert. Met het meedruppelen van Natugrow-middelen voor versterking van het bodemleven is hij gestopt. “Onze telersvereniging Best of Four krijgt er geen GMO-subsidie meer voor. Je praat toch wel over een kostenpost van 60 cent per vierkante meter.” Hij strooit nog wel korrels op de pot.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jaap Ammerlaan

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin