Doorgaan naar artikel

‘Matten met overmatige wortelgroei niet meer te vinden’

“In productie lopen we nog steeds een kilo voor op vorig jaar dus dat houden we wel vast”, zegt Jaap Ammerlaan in Sexbierum.

Hij heeft vorige week ethrel gespoten verdeeld over drie vakken. Er hing op dat moment nog 3,5 tot 4 kilo per vierkante meter aan de plant. Eind week 44 zullen de laatste trossen (middeltros van het ras Roterno) worden geknipt. “Ze zijn nog redelijk grof want vanaf 1 juli snoeien we al op vijf vruchten. Het gemiddeld vruchtgewicht is nu 115 gram, maar we hebben wel de kniktrossen in een vroeg stadium weggehaald.”

Niet bij plantenkweker met virus werken

De kwaliteit is het hele jaar goed geweest. “Maar de laatste zes weken zien we in een hoek van de kas wel lichtgevlamde vruchten door een spontane infectie met pepino. Gelukkig zie je er na doorkleuring niets meer van.” Ammerlaan heeft de tomaten nog nooit gevaccineerd tegen het virus, maar hij overweegt het komend seizoen wel te gaan doen. “Er is zoveel virusdruk, je ontkomt er misschien niet meer aan. Als je eerder in het jaar een infectie binnen krijgt, kunnen er wel problemen ontstaan. Van de andere kant verwacht ik dat vaccineren productie kost omdat je toch een virus inbrengt.” Eerdaags komt er iemand praten over de mogelijkheden, van DCM. “Ik vind dat het werken met virussen niet bij de plantenkweker moet gebeuren.”

OWG niet meer teruggezien

Om de laatste trossen snel af te laten rijpen houdt Ammerlaan hoge temperaturen aan. Dat kostte vorige week door het mooie weer weinig energie. “Met een minimum raamstand en zonder bijstoken haalden we dinsdag een etmaaltemperatuur van 22 graden.” Het gasverbruik voor het hele teeltseizoen komt uit op 32,5 kuub per vierkante meter, anderhalve kuub lager dan vorig seizoen. “Dat is toch netjes in Friesland met zo’n lang, koud voorjaar.”

Toch is Botrytis totaal geen probleem geweest. “Ik heb maar twee keer Luna gebruikt, dat werkt erg goed.” Ook qua plagen eindigt de teelt rustig. “We hebben wel een enkel mineervliegje waarvan de poppen weg zullen kruipen. Daar zullen we volgend seizoen waarschijnlijk wel wat aan moeten doen.” Overmatige wortelgroei (OWG)heeft Ammerlaan helemaal niet meer teruggezien. “Ik had in het voorjaar twee matten waarvan ik de plek had gemerkt. Maar ik kan ze niet meer vinden.” Hij denkt dat het vooral dankzij de Profunda-korrels van Koppert komt die hij vier keer op de potten gestrooid heeft. Daarnaast ontsmet hij alle drain met uv en waterstofperoxide.

Week later planten

Komende teeltwisseling gaat hij de drainsilo weer goed schoonmaken. De kas wordt ontsmet met formaline zodat ook het scherm weer mooi schoon wordt. Voor komend seizoen laat hij opnieuw Roterno zaaien, voor de vaste klant. Hij gaat op 13 december planten, een weekje later dan afgelopen seizoen. “Als je zo vroeg plant moet je constant op de rem trappen. Ik hoop dat het nu net wat makkelijker gaat.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jaap Ammerlaan

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin