Doorgaan naar artikel

‘Voldoende intering realiseren om laatste zetting er aan te krijgen bij paprika’

Het gewas van de gele Stayer bij Reefresh in Strijen staat er halverwege week 37 goed bij. Johan Reedijk: “We hebben een beetje mooi nazomerweer. Dat vindt het gewas wel prettig.”

Hij is nu flink aan het oogsten, en verwacht dat de planten daar nog wel op zullen gaan zetten voor het laatste zetsel. Al is het niet zo massaal als de vorige zettingen. “Met redelijk weer zal hij die laatste vruchten wel meepikken.”



Vorig jaar rond deze tijd waren de paprika’s wat grover. De iets hogere plantbelasting draagt daar aan bij. “Prijstechnisch zou ik hem liever wat grover gehad hebben. Er zit een groot prijsverschil tussen de sorteringen.”



Graag wat lucht erin

Er staat een voornacht ingesteld van 18 graden Celsius tot middernacht. Reedijk zorgt dat de temperatuur 2 uur voor zonsopgang weer op 21 graden Celsius zit. “We proberen een etmaaltemperatuur richting 22 graden te realiseren, ook als het buiten wat minder wordt.”



Op de middag wordt niet overdreven geknepen. “Ik hou graag een beetje lucht erin staan, in verband met de gezondheid van het gewas. We komen wel dichter tegen het einde van de teelt, maar ik wil het gewas toch een beetje actief houden.”



Voldoende interen

Met de watergift is hij door de warme periode heen een relatief hoge EC mee blijven geven. “De planten gebruikten aardig wat. De EC is nauwelijks onder de 2,2 geweest. We hebben daar geen oplopende waardes in de drain van gezien.”Momenteel is hij al flink aan het inkorten op de watergift, nu de daglengte afneemt. “We proberen voldoende intering te realiseren, om de laatste zetting er aan te krijgen.”



Weinig plaagdruk

Van ziekten en plagen heeft het gewas weinig last. “We hebben best een pittige voorzomer gehad wat plaagdruk betreft, maar nu is alles goed onder de duim. We hebben weinig hoeven doen.”Ook qua uitval van planten valt het alles mee.



Naast de standaard gewaswerkzaamheden als toppen en indraaien, gaat hij na het koppen nog een keer een topronde bovenin uitvoeren voor de nog aanwezige scheuten. “Anders kan het nog zo’n warboel worden. Je wilt niet dat er alsnog koppen gaan breken.” Eind week 38 verwacht hij de kop uit de planten te gaan halen.



Nieuwe teelt

Inmiddels is hij zich ook alvast aan het oriënteren op de nieuwe teelt. “Daarbij zie ik nog geen reden om te gaan switchen in ras. Het zal dus wel Stayer blijven. We hebben ReduHeat toegepast, dus anthocyaan hebben we niet of nauwelijks gezien.



Alle proefrassen hebben wel een of meer minpunten. Op kwaliteit en productietechnisch zijn ze nog niet beter.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Reedijk

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin