Doorgaan naar artikel

Praat mee: stadskas perfecte etalage

Een drijvende stadskas op de Kop van Zuid. Uitzicht op de Erasmusbrug, Hotel New York en woontoren Montevideo. Vlakbij het Nieuwe Luxor Theater. midden in de modernste stad van Nederland. Is er een betere plek voor het neerzetten van een etalage voor de moderne Nederlandse tuinbouw?

Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland wil de kas in de Rijnhaven in 2013 bouwen, als showcase van wat de Nederlandse glastuinder kan: telen op water (letterlijk en figuurlijk), telen onder (led-)lampen en duurzaam telen op elke plek die we maar kunnen bedenken. Stadstuinbouw dus, maar dan niet op rare hoekjes langs spoorrails of superkleinschalig op platte daken van flat- en kantoorgebouwen. Nee, zichtbaar voor iedereen, professioneel en schoner dan schoon. Een soort Floriade-Huis van de Smaak midden in een van onze twee wereldsteden.



Hoe kunnen Rotterdamse werklozen dan nog volhouden dat het in de kas niet goed werken zou zijn? Hoe kunnen rijke, linksige stedelingen dan nog volhouden dat het geitenwollen wroeten in de grond duurzamer zou zijn? En hoe kunnen tuinders dan nog volhouden dat ze maar niet weten hoe ze tot de consument kunnen doordringen?



Dat laatste, daar hebben veel boeren en tuinders immers de mond van vol. Graag weer direct contact met de consument. Om weer begrip en waardering te krijgen voor dat mooie vak van voedselproducent. Maar nu ze hier een kans wordt geboden om rechtstreeks bij te dragen aan dat directe contact, geven nog maar pas drie telers(verenigingen) thuis. De rest kijkt liever de kat uit de boom.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin