Doorgaan naar artikel

Sla

‘Planten bestelt op afleverdatum, niet op zaaidatum’

In de zomer laat Henk van Doorne in ’s-Gravenzande voor het eerst de slaplanten bij de plantenkweker opkweken op afleveringsdata. “De plantenkweker bepaalt dan de zaaidatum en wij niet meer. Soms kregen we in dezelfde week twee leveringen waarvan de grootte van de planten niet verschillenden. De teelten schuiven dan in elkaar.”
De opkweek op afleveringsdata in de zomer bevalt goed. In september gaat de bestelling als vanouds op zaaidatum.

Hier en daar smet
In de zomer zijn Peter, Michael, Jannica en Rex de rassen voor de polysla. Bij het jumbosegment is dat Sintia. Door de warmte heeft de sla soms last van smet aan de onderkant. “Door het vele gieten om rand in sla te voorkomen.”

Vroeg gieten
Om zo koel mogelijk te telen, staan de luchtramen aan de luwe zijde helemaal open. Aan de windzijde knijpt de teler juist om niet alle vocht kwijt te raken. Op het kasdek is een ‘spetter’ krijt aangebracht. “Dit breekt de instraling en geeft een prettig klimaat.”

Prijzen in de lift
Zes dagen per week wordt er sla gesneden. “Op warme dagen beginnen we vroeg. Polysla kunnen we dan tot tien uur snijden, anders gaat de sla te warm in de verpakking in en hou je geen kwaliteit over. De jumbosla kunnen we tot twaalf uur snijden, omdat deze kroppen los in de poolkrat gaan.”
Prijstechnisch loopt het goed. “Vanaf week 29 zitten de prijzen in de lift. In week 30 was de jumbosla 20 cent duurder dan de polysla. Vorige week lagen de prijzen wel weer gelijk op 27 tot 28 cent per krop. Dat zijn toch aardige prijzen!”

Rupsen bestrijden
Om de vijf dagen spuit Van Doorne met het biologisch preparaat Xentari. Tegen de oogsttijd gebruikt hij de LVM-apparatuur tegen rupsen. Om eventuele Rhiozoctonia-aantasting voor te zijn, start half augustus het tweejaarlijks stomen van de grond.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Harry Stijger

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin