Doorgaan naar artikel

Tomaat

“Ik heb goede hoop dat Macrolophus het nu gaat overnemen want je ziet de populatie nog steeds uitbreiden.”

“Het gewas is gezond, maar de producties lopen achter door minder licht”, vat Bart de Bakker van Bakker Westland in Kwintsheul de stand van zaken samen. Eind week 26 liep de productie met het grove trostomatenras Merlice 2,3 kilo per vierkante meter achter op vorig jaar. “Maar de plantbelasting is nu 125 stuks per vierkante meter tegen 110 in 2011. Die 15 keer 170 gram ga je toch een keer knippen.” Vorig jaar zakte de productie in week 30 onder 2 kilo per vierkante meter. “Ik verwacht dat we dit jaar niet zover terugzakken. Het licht zal toch wel een keer komen?”

Tuta nog niet verdwenen
De uitval door Botrytis is minimaal en er zijn geen bladrandjes. “Alleen tijdens het bladsnijden werken we hier en daar een plekje op de stengel bij.” De Bakker is ondanks twee bespuitingen met Fame nog niet af van de Tuta absoluta. “Je ziet in het gewas nauwelijks symptomen maar we vinden wel wat motten in de feromoonvallen. Daarbij speelt mee dat de opbouw van Macrolophus dit jaar moeizamer gaat door het tegenvallende klimaat. Daardoor moeten we nu ook meer aandacht besteden aan wittevlieg waar we jaren geen last van gehad hebben.” Tegen de wittevlieg heeft hij een hele zending Erethmocerus extra ingezet. “Ik heb goede hoop dat Macrolophus het nu gaat overnemen want je ziet de populatie nog steeds uitbreiden.”

Scholieren genoeg aandacht geven
Het gewaswerk is wekelijks standaard: een rondje draaien, zakken, snoeien (op vijf vruchten) en dieven. Nu de vakantie is begonnen helpen er tien scholieren in de ochtend met knippen en gewasonderhoud. “Ze leggen stengels netjes in de beugels, halen de onderste dieven eraf en rapen de tomaten van de grond. Als je alles netjes houdt dan blijft het ook netjes.” Meer scholieren wil hij niet inzetten. “De verhouding met de twintig vaste uitzendkrachten moet niet scheef komen liggen. Die zien het niet zitten als je ze eerder naar huis gaat sturen. En je moet de scholieren ook genoeg aandacht kunnen geven.”

Even last van gescheurde tomaten
De kwaliteit van de trostomaten is nu weer goed na een korte periode met scheurtjes in week 26. “We kregen 33 pallets terug waaruit we een pallet gescheurde tomaten hebben gehaald, toch 3 procent. Gelukkig was het maar even, maar dat uitsorteren en ompakken van de trossen kostte erg veel tijd.” De verklaring voor het scheuren zoekt De Bakker vooral in de paar warme dagen in combinatie met de grofheid van boven 180 gram en het vrij rijp oogsten. “Contact met een nagel of een hard voorwerp is dan al genoeg.”

Ec geleidelijk verhogen
Uit voorzorg later starten met druppelen doet hij liever niet. “Je moet oppassen dat de ec in de mat niet gaat jojo-en.” Wel probeert hij de mat-ec geleidelijk wat te verhogen van 3,5 naar 4. Daarom giet hij nu met een ec van 2,8 mS per centimeter. De klimaatinstelling is sterk gekoppeld aan de hoeveelheid licht. De voornacht van 15 graden gaat bij donker weer om 19 uur in en bij veel licht twee uur later. De nanacht staat op 17,5 graden met 0,5 graden lichtverhoging. Overdag staat op de 21 graden basistemperatuur een lichtverhoging van 3 graden waarbij de luchtramen een ruime P-band hebben. Daardoor kan de temperatuur bij veel zon oplopen tot 25 á 26 graden.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bart de Bakker

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin