Doorgaan naar artikel

Paprika rood

‘Alleen kop spuiten, zodat roofmijten blijven leven’

Het gewas van de Veyron bij paprikakwekerij De Banken in Etten-Leur staat er begin week 24 nog krachtig en fris bij. Al heeft het best wat omslagen met warme zonnige dagen meegemaakt. Bedrijfsleider Richard Smits: “Net zoals met Pinksteren, toen was het heet weer. Door de combinatie van veel instraling en jong vruchtjes die we toen hadden, hebben we wel wat brandvlekjes gekregen.”

Scherm bleef open
Toch is er niet geschermd. “Om het gewas sterk te houden. De instraling was nu ook weer niet zo superkrachtig.” Het scherm loopt boven de 1.000 Watt instraling dicht, maar zover is het nog niet gekomen.
De zetting is voldoende. Bij de laatste telling in week 23 hingen er 42 vruchten. “Dat zal wel verder gaan zakken. In week 25 zullen we er weer veel snijden. Dat zijn de laatste van een zetseltje. Daarna krijgen we het een week of tien dagen rustiger.”
Het gewaswerk blijft beperkt tot het standaard toppen en indraaien.

Grove paprika’s
De productie ligt net als bij de meeste paprikatelers iets lager dan vorig jaar. “Maar het valt ook niet tegen. En de prijs is wat hoger dan verwacht. Dat is gunstig als iedereen wat minder snijdt en je hebt daardoor een iets betere prijs.”

Zeker ook bij dit zetsel is de kwaliteit van de paprika’s goed. “Dit zetsel is, voor Veyron, behoorlijk grof.” Hij oogst ongeveer 40 procent 95-ers, 50 procent 80-ers en dan nog eens zo’n 10 procent 70-ers.

Luchten kort op stooklijn
Met de klimaatinstellingen hanteert hij standaard een dagtemperatuur van 21 graden Celsius en een voornachtje van 17 graden. Rond middernacht begint hij weer langzaam op te stoken richting de dagtemperatuur, die bij zonop bereikt moet zijn. Alleen op heel donkere dagen gaat hij terug naar 20 graden Celsius.
De luchtlijn staat kort op de stooklijn om, zeker onder vochtige omstandigheden, een voldoende actief klimaat te houden. Met donker weer lucht hij op 22 graden Celsius, waarmee de kastemperatuur tot ongeveer 24 graden Celsius oploopt. Als die temperatuur met de buitentemperaturen gerealiseerd wordt. “Want er gaat geen buis in om die 22 graden te halen.”
Als de zon goed doorkomt, mag de kastemperatuur op de middag wel verder oplopen. “Met warm weer probeer ik hem wel onder de 30 graden te houden.”

Opletten bij weersomslag
Bij de watergift is het goed opletten dat hij, na een paar zonnige dagen waarop veel is gedruppeld, niet te veel water blijft geven na een omslag naar donker weer. “Om de wortels sterk te houden. 10 procent drain is dan genoeg. Terwijl ik bij warm weer 35 procent drain wil hebben.”
Standaard geeft hij 2 EC aan voeding mee. “Bij donker weer probeer ik de EC in de mat rond de 3 te houden, niet hoger, als je minder water geeft.”

Spint corrigeren
Ziektes, zoals steeltjesrot of binnenrot, geven geen problemen. Bij de meeste plagen is het ook heel rustig. Het gewas heeft geen last van trips, en tot nu toe ook nog niet van rupsen, hoewel Smits van andere bedrijven hoort dat rupsen daar al wel wat de kop op beginnen te steken.
Spint heeft hij wel in een aantal hoeken pleksgewijs moeten corrigeren, met Floramite. “Die vond het warme en schrale weer rond Pinksteren lekker, terwijl de roofmijten toen wegkropen.” Hij heeft alleen de koppen van de planten gespoten. “Zodat de roofmijten ook kunnen blijven leven en eten. Anders moet je weer helemaal opnieuw beginnen met de opbouw van de natuurlijke vijanden.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Richard Smits

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin