Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Toen kop uit plant was, hebben we met pieken in de instraling even wat licht weggeschermd’

In week 25 is Jaco den Bakker In Brielle de laatste komkommers aan het snijden van de week 2 geplante hogedraadteelt met het ras Hi Jack. “Op zich staat het gewas er nog best aardig bij, al komen er langzaam aan meer planten die niet meer de volle 100 procent geven.” De kwaliteit van de komkommers, waarvan hij het merendeel als 40-ers snijdt, is nog steeds prima.

Instraling wegschermen
De teelt is goed verlopen. “Al hebben we rond Pinksteren wel wat abortie gehad. Het gewas heeft toen best last gehad van die hitte. Maar voor de rest gaat het goed. Er zit nog kracht genoeg in de het gewas.”
Ook tijdens de hoge instraling met Pinksteren is er niet geschermd, en moest het gewas op eigen kracht in balans blijven. “Alleen de laatste week, toen de kop uit de plant was, hebben we met pieken in de instraling wel even wat licht weggeschermd, om het de plant wat makkelijker te maken.”

Regelmaat in uitgroei
Tot bijna het einde van de teelt toe is hij om en om blijven dunnen. De bloei en de uitgroeiduur waren daarbij steeds heel regelmatig. Alleen de laatste 3 tot 4 komkommers heeft hij achter elkaar laten zitten om er voor de teeltwisseling nog zoveel mogelijk af te halen. ”Dat zal hij niet helemaal gaan halen. Er zullen er best nog een paar de container in verdwijnen. Maar dat is beter dan dat je een of twee dagen te vroeg leeg bent. Ik heb er op gestuurd dat dat niet zou gebeuren.”

Zo veel mogelijk temperatuur
In het staartje van de teelt houdt hij dag en nacht een temperatuur van 20 graden Celsius aan, om de vruchten die er hangen op tijd te laten uitgroeien. “Overdag probeer ik zoveel mogelijk temperatuur te krijgen, zeker richting middag en avond.”
In de teeltfase ervoor hanteerde hij een nachttemperatuur van 18,5 graden Celsius en overdag rond de 20 graden, om zo op een etmaaltemperatuur van 21 graden Celsius uit te komen.
Met de watergift en bemesting gaat hij tot het eind volgens de huidige lijn verder. Pas in de nieuwe teelt zal een lichte correctie plaats vinden, met een beetje meer calcium en wat minder kalium.

Meer meeldauw met wisselvallig weer
Met ziekten en plagen is het rustig geweest. “Vanwege het wisselvallige weer hebben we wel wat meer meeldauw gekregen. Maar voor de rest hebben we nergens last van gehad.”
Ook met wittevlieg, waar in het glastuinbouwgebied met belichting normaal altijd wel wat dreigende druk van aanwezig is, is het tot nu toe heel rustig. “Door het koude voorjaar was er buiten niet al te veel wittevlieg. Maar het kan ineens weer gaan komen.”

Teeltwisseling
In het weekend van 23 juni begint hij met wisselen. Die klus wordt in twee dagen aangepakt. Dat lukt met het eigen personeel. “Na de laatste keer snijden is het anderhalve dag planten naar beneden snijden en op doeken leggen. Daarna heeft de loonwerker nog een halve dag om het gewas eruit te draaien en te versnipperen.”
Als voorbereiding op de teeltwisseling wordt alvast het ergste blad van de eerste teelt bijeen geveegd. “Een beetje ruw, maar wel dat je alvast zoveel mogelijk rommel de kas uit hebt. Dat is ook om de Botrytisdruk in de tweede teelt zo laag mogelijk te houden.”

Leren sturen op ras
In de komende teelt komt opnieuw het ras Hi Jack te staan. “Dat ras past goed bij mijn kas en mijn teeltstrategie.” Er zijn wel wat ontwikkelingen, maar in de hogedraadteelt komen er ook niet veel nieuwe rassen bij. “En ik ben ook niet zo’n wisselaar van rassen. Eerst moet je een ras goed leren kennen en daar volledig op kunnen sturen.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jaco den Bakker

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin