Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘Twee keer zo veel trayplanten’

“Nog een beetje, dan is het gebeurd, de pluk zit bijna op zijn eind“, aldus Frans van den Bighelaar in Uden midden week 22. Normaal gaan we door tot rond 5 juni, dat komt al met al aardig uit. Wat niet wegneemt dat er vorige week niet zo veel geplukt hoefde te worden, in tegenstelling tot vorige week. De hele voorjaarspluk overziend constateert Van den Bighelaar voorzichtig dat de productie waarschijnlijk wat lager zal uitvallen dan in andere jaren, daarbij met name verwijzend naar de beperkte lichtinstraling in april. Hij startte de oogst in de eerste week van april. “Gemiddeld genomen konden de vruchten behoorlijk uitgroeien, maar met minder stuks. Ik heb het nog niet uitgerekend, maar ik denk dat het daarop gaat uitdraaien.” Financieel gezien is het niet verkeerd uitgepakt.

Meer vraag naar trayplanten
De doorteeltplanten worden in week 24 uit de kas verwijderd, waarna het vullen van de trays voor de opkweek van trayplanten aan de orde is. De stekken komen vanaf 13 juli binnen, van twee toeleveranciers. Tot 2 jaar geleden werd de plantvermeerdering op het eigen bedrijf gedaan, maar dat past niet meer, vanwege de sterk gestegen vraag naar trayplanten. Zo’n 10 procent van de planten die Van den Bighelaar maakt zijn voor eigen gebruik, de rest verkoopt hij. “De laatste twee jaar zijn we met het aantal trayplanten zowat verdubbeld, er is veel vraag naar planten. Met zelf stek maken heb je meer werk in het voorjaar, met trayplanten maken ligt de nadruk op de zomerperiode, dat past ons beter. Het perceel dat eerder werd gebruikt voor de plantvermeerdering is omgebouwd tot extra trayplantenveld. Het stekwerk zelf gaat met schooljeugd, dat neemt zowat een week in beslag.”

Verwarmen met champignonmest
Met de voorbereiding voor de verwarming van de kasteelt met champignonmest is de afgelopen maanden een flinke stap naar voren gemaakt. De benodigde vergunningen zijn eindelijk verleend, zodat gestart kon worden met het benodigde bouwwerk. Vorige week werd bij de champignontelende buurman de fundering gestort voor de benodigde opslag annex drooginrichting voor de champignonmest. Voor verbranding moet het materiaal eerst voorgedroogd worden, legt Van den Bighelaar uit. “We zijn nu bezig met de vraag hoe dat voordrogen het beste aangepakt kan worden. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. De kachel werkt volgens het principe van wervelbedverbranding. Op papier is het rendement ruim voldoende. Kunnen we daar 70 procent van realiseren, dan zit het al goed. Vanaf oktober moet de installatie draaien, dan wordt snel duidelijk wat het werkelijk rendement zal worden.” De verwarmingsketel blijft gewoon liggen. “Die is nog zo goed als nieuw.”

Bron: Groenten&Fruit- Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin