Doorgaan naar artikel

Paprika rood

‘Vlotter gaan luchten om het niet te vochtig te laten worden’

Bij het snelle ras Nagano snijdt René Claassen in Dongen al twee vruchten van het derde zetsel van de stengel. De oogst van de Viper is nog beperkt tot een achterblijvertje van het vorige zetsel en een enkel snelle voorloper van het komende. Ook de Davos is iets trager dan Nagano.
De kwaliteit en grofheid zijn goed. Bij het eerste zetsel waren wel wat rasverschillen te zien qua grofheid. Vanwege zijn snelheid was de Nagano net ietsje fijner. “Bij Davos was het eerste zetsel aan de fijne kant. Daar waren de vruchten te klein naar mijn zin. Het lijkt toch een meer lichtafhankelijk ras. De plant werd ook wat ongelijker toen hij vruchten begon te voelen, terwijl de andere rassen wel mooi strak bleven. We moesten er best wat werk aan doen om de touwtjes bij de Davos vol te houden. Inmiddels is de sortering wel goed en zijn de planten nu goed gelijk.”
Dit jaar hadden de vruchten meer last van staartjes dan voorgaande jaren.

Weersomslag
Het gewas groeit goed. Al had het met de plotseling stralende Koninginnedag wel even moeite met de weersovergang. “Ik was blij dat het toen ’s middags iets bewolkter werd. Want de planten waren nog niet veel gewend. En vanwege de lichtbenutting wil je het scherm ook liever niet dicht trekken.”
Overdag stookt hij 21 graden Celsius en ’s nachts 16 graden. De luchtlijn staat een graad boven de stooklijn. “Op vocht gaat daar wel nog wat van af, zodat de luchtlijn wat dichterbij de stooklijn komt te liggen als het te vochtig wordt.”

Kleinere P-band
De P-banden heeft hij wat korter gezet. “Daarvoor waren we bang dat je daarmee te veel ging snipperen met lucht zetten. Maar nu de temperaturen buiten hoger zijn geworden, zijn we vlotter gaan luchten om het in de kas niet te warm en te vochtig te laten worden.”
Overdag zorgt een minimumbuis dat ook bij donker weer een actief klimaat gehandhaafd blijft. Die minimumbuis staat ingesteld op 45 graden Celsius. Boven de 400 Watt instraling gaat daar nog 20 graden vanaf.

Plant ‘wakker’ maken
Het energiescherm gaat ’s morgens op tijd weer open. “Dat kost iets meer gas, maar de plant moet ook ‘wakker worden’. Als je ’s morgens niet op tijd gaat luchten, wordt het snel te vochtig. ’s Avonds, als de plant al een dag heeft gewerkt en de temperaturen hoger zijn, is vocht niet snel zo’n probleem. Dan geeft het groei.”
De watergift is op straling iets verlaagd, van 105 of 110 naar om de 90 Joules een beurt van 100cc. “Door het warme weer is de verdamping hoger. We hebben ook de EC verlaagt. Je moet oppassen dat je met het water niet te veel mee geeft, en je een hoop zout in de mat krijgt.

Rupsen
Bij de plaagbeheersing is een paar keer over de koppen gespoten tegen rupsen. “Met Turex, om de biologie te sparen. Dat heeft goed geholpen. Een paar weken geleden zagen we een paar gaatjes, maar op het moment zien we geen rupsen meer.
Verder is nog plaatselijk gecorrigeerd tegen een plekje boterbloemluis.
De biologische bestrijders zijn aardig op gang. Alleen de degenerans vind ik niet zo hard terug. Die was dit jaar ook moeilijk te leveren. Misschien is de kweek dus daarom ook niet zo super geweest. Het zal misschien eerst nog beter weer moeten worden voordat hij het echt goed gaat doen.”

Touwtjes aanspannen
Naast de standaard gewaswerkzaamheden is hij de laatste paar weken bezig om gewastouwtjes van een touwspannertje te voorzien, om planten die uitzakten weer strak te zetten. Ook zijn de gewasdraden met een ijzeren beugel wat dichter bij elkaar gehangen, om meer ruimte te krijgen in de paden. “Want met een zetsel eraan, krijgt de plant al een aardig ‘buikje’.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

René Claassen

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin