Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘Net zo veel licht als een jaar geleden’

Het was op 3 maart nog niet helemaal duidelijk wanneer Frans van den Bighelaar in Uden zou beginnen met de pluk van zijn eerste doorteeltaardbeien: of op de dinsdag na Pasen, of op de zaterdag voor Pasen. Wel zeker is dat zijn tweede afdeling een dag of vijf na de eerste afdeling in productie gaat komen. “Dat is altijd zo. Die tweede afdeling ligt in een oudere kas, de stookcapaciteit is daar wat lager, en daar ligt nog geschoven glas. Het glas in de vroegste afdeling is wel helemaal dicht, die kas is wat nieuwer.”

Pluk naar voren halen
Het doorhalen van de trossen was vorige week zowat klaar. “Donderdag doen we de laatste planten. Dat mag ook wel, we zijn twee keer rond geweest. De gewassen staan er generatiever bij dan de laatste jaren. Na de eerste pluk is de kachel tot 15 januari aan gebleven, zodat het gewas zo lang mogelijk kon doorgaan met bloemknoppen aanleggen. Dit voorjaar hebben we een behoorlijke temperatuur gerealiseerd, met een paar weken gemiddeld boven de 17 graden etmaaltemperatuur. We proberen de laatste jaren het begin van de pluk naar voren te halen. Vroeger starten met plukken, betekent doorgaans een langere oogstperiode.”

‘LVM-en’ bevalt goed
In vergelijking met vorig jaar, zal de pluk zowat gelijk starten. Vorig jaar viel de eerste oogst op 6 april. “We hebben deze keer in weken 12 en 13 evenveel licht gehad als vorig jaar in die weken. Deze week (week 14) is het wel wat donkerder. We stoken nu nog op gemiddeld 16 graden etmaaltemperatuur, totdat de de vruchten rood beginnen te worden. Dan moet de temperatuur uiteraard flink terug.” Inmiddels is een paar keer behandeld tegen meeldauw, door te LVM-en (LVM = Low Volume Mist). Van den Bighelaar werkt  al zo’n 10 jaar met LVM, aanvankelijk alleen tegen spint en bladluizen. “Voor meeldauw gebruikte ik altijd nog de spuit. Een keer had ik weinig tijd. Er was hier net een komkommerteler op bezoek, die adviseerde me om ook eens tegen meeldauw te LVM-en. Dat ging prima, sindsdien is de spuit niet meer gebruikt. LVM-en werkt ook makkelijk: je laat het apparaat op het middenpad zijn werk doen. Dat kost tweeënhalve uur, maar je hoeft er niet bij te zijn, en de verdeling van de werkzame stof is gegarandeerd goed. In de kas hangen ook nog tien ventilatoren, die de verspreiding van de mist nog eens ondersteunen. Voor spint en bladluis wordt 25 liter vloeistof per hectare gebruikt, voor meeldauw is dat iets minder.”

Verwarmen met champost
In zijn vorige bijdrage van begin februari meldde Van den Bighelaar nog dat hij met zijn champignontelende buurman de voorbereidingen aan het treffen was voor het verbranden van champost voor jaarrond warmtelevering. De vergunningen voor dat project waren en zijn nog steeds niet allemaal binnen. “Komt dat vanaf nu binnen een maand rond, dan kunnen we gaan bouwen, en kunnen de aardbeien in november met champost verwarmd worden. We hebben de tussenliggende tijd wel nodig, want er moet onder andere een opslag gebouwd worden voor de champost.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin