Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘Te lage zetting door te lage etmaaltemperatuur’

Corné Zwinkels van Kwekerij Arkse in Tinte teelt 7,5 hectare grove trostomaten op steenwol en hangende goten. Het nieuwe ras Merlice is op 26 en 27 oktober gezaaid en een-op-een geënt op onderstam Maxifort. Op 5 en 12 december zijn de planten naast het plantgat gezet. De plantafstand is 75 cm. De planten zijn met de eerste bloei (4 januari) op de steenwol gezet.

Minder vruchtzetting
De teelt heeft een goede start gemaakt onder een vast AC-folie. Op 19 januari is de folie eruit gegaan. “Als het folie er met vorst nog in had gelegen, hadden we misschien nog een kubieke meter gas bespaard, maar wel meer vochtproblemen gehad door de vele koppen. Want sinds half januari staat er al een dief van bij de derde tros op.”
In het begin van de teelt was de etmaaltemperatuur 17,3 graden. Die is in januari opgelopen naar 17,5 graden. De laatste weken was de etmaaltemperatuur 17 graden, maar was eigenlijk te laag.
“Met 400 Joules lichtinstraling willen we 18 graden etmaaltemperatuur hebben, anders komen we niet aan het aantal vruchtzettingen. Tijdens de afgelopen twee vorstweken hadden we door een te lage etmaaltemperatuur een te lage zetting. Per week zijn er toen maar 4,5 in plaats van 7 bloemen per vierkante meter gezet.”

Sterker gewas en trossen
Tijdens de vorstperiode ging het beweegbare energiescherm rond elf uur ’s morgens open en ’s middags om drie uur weer dicht. Dit om de temperatuur proberen vast te houden. “Vanwege de gasaansluiting van 1500 m3/uur mag de buis tot maximaal 50 graden gaan. De groeibuis ter hoogte van de eerste tros staat overdag op maximaal 50 graden en ’s nachts uit.” Hiervoor wordt de warmte van de twee WKK-installaties van 4,8 MW benut. Tijdens de vorst draaiden de installaties 24 uur per dag. Normaal draaien de WKK’s in januari tot en met maart tussen zeven uur ‘s morgens en elf uur ’s avonds. De rest van het jaar in de piekuren tussen acht uur ’s morgens en acht uur ‘s avonds. Alle elektriciteit wordt aan het net geleverd.
“Door het licht en niet voldoende kunnen stoken om de gewenste etmaaltemperatuur te halen, is het gewas wel sterker ontwikkeld met sterkere trossen.” De eerste zetting was in week 52. De eerste, tweede en derde tros zijn op vier vruchten gesnoeid. Vorige week bloeide de vierde tros volop; deze week zijn dat de vijfde tros en de eerst tros van de dief. Alle trossen worden vanaf nu op vijf vruchten snoeien.

Bij minder drain, meer water druppelen
Onder de vaste folie is gestart met 4 EC mee te druppelen. Dat is gedaan totdat het folie eruit ging. Daarna is gezakt naar 3,5 EC en momenteel is het 3,1 EC. “We geven vijf keer per dag een druppelbeurt. Drie keer ’s morgens tot twaalf uur en twee keer ’s nachts. Bij voldoende licht geven we per keer 225 cc per druppelaar, waarmee twee planten op één pot water en voeding krijgen. Bij donker weer is het 125 cc per druppelbeurt. We willen een klein beetje drain realiseren en houden dat met de weegschaal in de gaten. Als er minder dan 5% drain is, druppelen we meer water.”
De EC van de drain is rond de 6.

Gewasbescherming
Vier weken geleden zijn er enkele wittevliegen gesignaleerd, die zijn overgebleven van de vorige teelt. Daarna is elke week één Encarsia-sluipwesp per vierkante meter uitgezet. In week 7 worden de eerste Macrolophus-roofwantsen, een kwart per vierkante meter, tegen de wittevlieg en eventuele spint uitgezet.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Corné Zwinkels

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin