Doorgaan naar artikel

Praat mee: aanpak snuitkever te traag

De paprikasnuitkever lijkt nu pas de aandacht te krijgen die hij verdient. Is dat niet een beetje laat?

De paprikasnuitkever begint een hoofdpijndossier te worden voor de sector. De enorm schadelijke plaag is in juli voor het eerst als zodanig herkend op een paprikabedrijf in Honselersdijk. Daarna volgden nog vijf andere bedrijven, allemaal binnen een staal van een kilometer vanaf het eerste. Het lijkt dus te gaan om een geïsoleerde uitbraak die, net als in het Canadese Brits Columbia van 1992, in een seizoen vernietigd kan worden. Maar gaat dat hier inderdaad ook lukken?



In Nederland is het niet bij een productiebedrijf gebleven. Wat opvalt is dat er veel tijd zit tussen de meldingen door de NVWA en de maatregelen die op de besmette bedrijven zijn genomen. De eerst twee in augustus, de volgende twee in september en dan nog een eind oktober en een begin november. Volgens NVWA betekent dat niet dat de bedrijven net daarvoor of in die volgorde besmet zijn geraakt. Maar hoe dan wel?  De bron is tot nu toe niet gevonden. En door het in fases ‘op slot zetten’ en onder toezicht leegruimen van de getroffen bedrijven is niet uit te sluiten dat bedrijven lange tijd een infectiebron zijn geweest.

De vondst van de snuitkever op het laatste bedrijf stelt allerminst gerust. Het ging hier om alleen jonge adulten. Dit duidt op een recente besmetting, maar waarvandaan? Bovendien was het de eerste keer dat de kevertjes via de feromoonvallen werden gedetecteerd. Bij de andere vijf bedrijven waren het steeds de telers zelf die na gewaswaarnemingen aan de bel trokken.

De vraag werpt zich dus op hoe goed de monitoring al die tijd is geweest. Vaststaat dat het vrij lang heeft geduurd voordat de feromoonvallen opgehangen zijn. Maar ook met feromoonvallen kon het gebeuren dat NVWA ze pas twee weken na het verzamelen ervan onderzocht. En bingo: er zaten snuitkevers op. De tuinder wist van niets en had in de tussentijd al 70 procent van zijn gewas verstuurd naar het composteringsbedrijf, volgens de gangbare afvoermethode.



Het niet tijdig checken van de feromoonvallen kan toch wel als een grote flater van de NVWA worden gezien. Maar is de sector zelf wel alert genoeg geweest? Hebben alle paprikatelers de plaag vanaf het begin serieus genoeg genomen, zich erin verdiept en zich geschaard achter de geadviseerde voorzorgsmaatregelen? Hoe zit het met het binnenhalen van vruchten van elders op de productiebedrijven? En was het niet beter geweest om sowieso alle paprika- en auberginegewassen uit het Westland onder streng toezicht af te voeren naar de AVR?



“Hadden komt als hebben is geweest”, zei mijn groentetelende vader altijd. Terugkijken daar verander je niet zoveel mee. Maar het lijkt er toch sterk op dat de aanpak van de snuitkever niet doortastend genoeg is geweest. Laten we hopen dat het te betalen leergeld niet te hoog wordt.



De stelling van deze week is: De aanpak van de snuitkever is niet doortastend genoeg en veel te traag.

 

Wat denkt u hiervan? Laat uw reactie hieronder achter en stem ook op de poll rechtsonder op onze homepage.



Groenten & Fruit is benieuwd naar uw mening!

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin