Doorgaan naar artikel

‘Een beetje interen bij paprika’

Er zijn nog ongeveer 3 kilo’s te oogsten bij het paprikagewas bij Dugrow in Den Hoorn. Wim Duijvesteijn is bezig met het laatste gewaswerk.

“Het kleine spul dat er nog aan hangt moet eraf, want daar krijg je aan het eind toch alleen maar rotzooi van. En we doen nog een laatste toprondje, om de rest van de vruchten meer licht te geven om uit te groeien.”



Brandplekje

De laatste goede zetting is in week 37 geweest, met nog een beetje in week 38. “Een vruchtje van 7,5 week moet geel kunnen worden. Zeker omdat de instraling nog niet tegenvalt.” De grofheid van de nu geoogste vruchten is voldoende, met ongeveer 75 procent 80’ers. De kwaliteit is over het algemeen goed. “Er zit goed glans op. In de afgelopen tijd hadden we er wel een brandplekje bij zitten, maar dat is nu weer over.”



Meer schermen

Er staat een voornacht van 18 graden Celsius ingesteld en een nanacht van 19 graden. Overdag wordt 21 graden Celsius aangehouden. “Het is een beetje stoken om de zaak goed te houden. Afhankelijk van de buistemperatuur zijn we het scherm meer gaan gebruiken. Als er meer dan 40 graden buis nodig is, dan mag hij het scherm nu wel dicht gooien in het begin van de avond. ’s Morgens gaat het meestal tussen 8.00 uur en 8.30 uur open, ook een beetje afhankelijk van de hoeveelheid instraling en de buisvraag.”



Minder drain

De watergift neemt af met de verminderende hoeveelheid instraling. Er worden geen hoge drainpercentages meer aangehouden. “Tussen 11.30 uur en 14.00 uur willen we nog drain realiseren, maar daarna willen we een beetje interen, met als doel om de wortels in tact te houden. De EC mag ietsje oplopen. Die is nu van ondergeschikt belang.”



Fusarium

Aan plagen heeft hij boterbloemluis waargenomen. “Die moeten we nog een keer aanpakken met Pirimor.” In week 40 heeft hij ook nog een rondje gespoten met Steward tegen rupsen. “Daarmee zouden we er tot het einde van de teelt geen last meer van moeten hebben.” Gewone trips is het hele jaar bijna niet aanwezig geweest. “Dat was minimaal. Wel hebben we een klein plekje Echinotrips gevonden.” Enkele door Fusarium aangetaste planten beginnen nu weg te vallen. “Ik vind dat we dit jaar op bepaalde plekken in de kas te veel Fusarium hebben gehad. Waar we in het voorjaar de koudste plekken hadden, daar zie je nu ook de zwakste planten. Waar het gewas beter is doorgegroeid, daar zien we nu minder problemen. En qua weersomstandigheden is dit jaar ook niet optimaal geweest voor een sterk laatste eind van de teelt.”



Straks zal alles gedurende de teeltwisseling weer goed gereinigd worden. Met nieuwe matten moet er dan weer een schone start gemaakt kunnen worden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin