Blog

Sla

2 198 Glas

René Karremans

Functie:
René Karremans teelt sla in Oud Gastel.

deelnemers aan teeltgeluiden

'Gewas blijven activeren met dit zachte weer'
001_boerderij-image-GFA139346I01.jpg

René Karremans in Oud Gastel gaat vanaf 23 januari weer volop beginnen met planten, maar heeft nu in de winterperiode even wat minder sla staan. “We zijn expres gestopt, met oog op de dure gasprijzen. We laten wat meer ruimte tussen de teelten, om minder te hoeven stoken.”
Als slaras staat er nu Hofnar, op 14,5 planten per vierkante meter. Tegen eind januari gaat hij Gardia planten.
In de zomerperiode teelt hij ook nog compactere slatypes. Verder teelt hij jaarrond peterselie, snijselderij en paksoi.


Zachter gewas
Vanwege de redelijk hoge buitentemperaturen hoeft hij niet zo veel te stoken met de heteluchtkachels. Tegenover dat voordeel staat dat de sla door dezelfde buitenomstandigheden wat zachter staat. “Je moet het gewas daarom toch blijven activeren.” Dat gebeurt tussen 9.00 uur en 19.30 uur met de heteluchtkachels. “De sla weegt nu 35 tot 36 kilo. Je moet dus gaan uitkijken dat er van onder niet af gaat wat er van boven bij komt.” Met het relatief warme weer ziet hij makkelijker een geel blaadje komen. Ook in de ‘soep-teelten’ merkt hij dat er makkelijker een geel blaadje in komt. “Je ziet dat het toch anders is dan andere jaren.”
Met watergeven is hij daarom ook heel voorzichtig.
Tot begin december heeft hij de sla elke 10 dagen 2 tot 3 minuten water gegeven. Daarna alleen nog broesjes als de sla droger wordt, om toprand te voorkomen. Via de regenleiding geeft hij ook 2 tot 2,2 EC mee om het blad wat harder te houden.
Op grond van een grondmonster, dat hij na elke teelt laat steken, bepaalt hij de voorraadbemesting. “Met bijmesten moet je, vooral in deze lange teelten, op tijd beginnen. Op het laatst kun je met watergeven weinig meer doen.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

door René Karremans

Gerelateerde tags

2 reacties

  • # 1

    René Karremans

    De kachels branden tot 10 u en niet zoals vermeld staat tot 19.30u.
  • # 2

    hans de greontechef

    Een van de mooiste teelten die er zijn, de slaprijzen zijn redelijk goed, maarja er komt bijna niks en afgezet tegen de hoge kosten en met het vergelijk van het gemiddelde tussen 1975-1995 is de slateelt niet echt meer rendabel te noemen. De meeste grote groentebedrijven van tegenwoordig hebben hun fundament in de kropsla van weleer liggen.

    veel succes met deze prachtige teelt !!

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.