Doorgaan naar artikel

Biologische teelt

‘Elke twee weken rondje tegen Botrytis’

Het tomatengewas bij Jeroen van Leeuwen in Lepelstraat staat er goed bij. De productie is weer wat beter, nadat die in juli wat tegenviel, waarschijnlijk vanwege het regenachtige donkere weer.
“Met het weinige licht blijven we op redelijk lage temperaturen zitten, om het gewas te sparen.” Hij houdt een voornacht aan van 17 graden Celsius, nadat deze een tijd op 16 heeft gestaan. Na de nanacht van 17,5 graden gaat de dagtemperatuur naar 19 graden Celsius.
Per dag kijkt hij met het wisselvallige weer of het nodig is om de regenleiding aan te zetten. Druppelen gebeurt op basis van de hoeveelheid instraling.
Hij blijft de trossen nog steeds op vijf vruchten snoeien. “Totdat de kop er uit gaat. Dan gaan we op 6 snoeien, anders worden de tomaten zo dik.”

Botrytis
De grofheid en kwaliteit van de tomaten zijn goed. Afgelopen periode had hij wat last van Botrytis-stippen op vruchten, maar nu is het gewas weer door dat probleem heen. Botrytis blijft wel een punt van aandacht onder de huidige weersomstandigheden. Elke twee weken maakt hij een ronde om plekken uit te snijden en met pasta in te smeren.
Aan schimmels is verder een beetje valse meeldauw waar te nemen. “Zeker de cherrietomaten zijn daar gevoelig voor. Omdat de druk hoog is, krijgen ook de andere tomatentypes er meer last van.”
Aan plagen zit er een beetje wittevlieg, maar die is redelijk in de hand te houden.

Steelrot
Bij de paprika is hij volop in productie. Na herstel van het gewas van een eerdere luisaantasting ligt de productie weer op een normaal niveau. De grofheid en kwaliteit zijn goed. “Al kom je wel makkelijk wat steelrot tegen. Dat zie je pas twee dagen later in de doos. Het is maar een enkele vrucht, maar je hebt er wel last van.”
Verder heeft hij wat meeldauw zitten. Met zwavelen weet hij de meeldauwdruk te beteugelen. “Al kun je niet te zwaar zwavelen. Je moet oppassen voor de biologie.”
Luis begint een beetje op te komen, maar er zitten volop bestrijders die deze plaag onder controle houden.
Bij de paprika hanteert hij een voornacht van 16 graden Celsius en een nanacht van 19 graden. In de ochtend zit hij op 20 graden Celsius, om daarna te verhogen tot een middagtemperatuur van 20 tot 21,5 graden.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin