Doorgaan naar artikel

Tomaat

‘We moeten de zetting ouderwets een handje helpen’

“Eigenlijk verloopt de teelt naar wens en is het gewas krachtig en in balans. En dat ondanks het weinige licht van de afgelopen tijd”, meldt cherrytomatenteler Thomas van Leeuwen uit Grubbenvorst. Hij heeft op vijf hectare het ras Sassari staan op onderstam Maxifort, geplant op 29 november.

Herfstklimaat
Door het donkere en natte weer heeft Van Leeuwen wel een aantal maatregelen moeten nemen om het gewas actief te houden. “Zondag 24 juli was het buiten dertien graden. Dan praat je over een herfstklimaat. Gelukkig lijkt de zon nu weer een beetje door te breken, maar de wisselvalligheid blijft de teelt parten spelen.”
Veel vocht en weinig licht is het recept voor problemen met de zetting. Het geeft bloemen van slechte kwaliteit en die worden overgeslagen door de hommels. “We hebben de zetting ouderwets een handje moeten helpen door met stokken tegen de gewasdraden te slaan. Het gaf de zetting weer een klein zetje. Al met al staat het er nu weer goed voor.”

Normale zomerinstellingen
Daarnaast is er tijdens de donkere dagen een groeibuis op 60 graden Celcius ingesteld, ter hoogte van de bloeiende trossen. Normaal hangt deze ter hoogte van de gekleurde tomaten. “Deze buis zorgde vanaf ongeveer half twaalf tot half vijf voor extra activiteit. We zagen dat er nog te veel bloemen open stonden. Met een groeibuis kunnen we de lucht in beweging krijgen om het microklimaat te doorbreken.” Aan de overige stookinstelling heeft van Leeuwen weinig hoeven aanpassen. “We zitten op de normale zomerinstellingen.”

Alles onder controle
Qua ziekten en plagen heeft Van Leeuwen alles onder controle. “We hebben een beetje witte vlieg, een beetje mineervlieg en wat rupsen. Maar we tellen zestien Macrolophus per plant, dat betekent dat er veel activiteit is en dat de biologie zijn werk doet.” Schimmel zorgt niet voor problemen, ondanks het vochtige weer. Tegen Botrytis werkte de teler eerst met een soort klei waarmee plekjes werden ingesmeerd, “maar daar zijn we mee gestopt, want het aanbrengen bleek te veel werk. Zien we een plekje dan behandelen we dat nu met een spray.”

Tevreden over Sassari
Ondanks de slechte markt is Van Leeuwen tevreden over de keuze voor Sassari. Het feit dat het ras relatief rood geoogst kan worden, zorgt voor een gunstig arbeidsplaatje. “Pluk je groen, dan pluk je minder per ronde. Wij halen er per gang meer af en dat zie je terug in je arbeid. In kwaliteit is het een prima ras.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Erik Honkoop

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin