Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Misschien laten we de planten wel een week langer staan’

Tjipke Hibma in Sexbierum is tevreden over de gewasontwikkeling en productie van de in week 20 geplante teelt. “Maar bij de start van de teelt ging het allemaal wel wat traag. De planten hadden met de warme nachten bij de plantenkweker toch wat stress gehad. We hebben daarom goed gedund, met setjes van drie. Ondanks dat we geen te hoge etmaaltemperatuur aanhielden, kregen we toch nog chlorose.”
Het gewas liet later een heel goed herstel zien. “De start was traag, maar wat we in het begin aan productie verspeelt hebben, geeft hij nu extra.”
De wat minder zware eerste zetting kwam ook wel goed uit, zodat er geen al te hoge plantbelasting hing tijdens de periode met hoge buitentemperaturen. “Dat ging toen goed, al zag je wel wat zwakkere bloei.”

Open gewas
De nacht staat ingesteld op 19 graden Celsius, met 2 graden aftrek op licht. Vanaf middernacht begint hij de temperatuur weer op te bouwen. De etmaaltemperatuur probeert hij tussen de 21,5 en 22,5 graden Celsius te houden. “Op de middag proberen we vocht binnen te houden. De temperatuur mag tot 27 graden oplopen, om het vochtgehalte een beetje in de buurt van de 80 procent te houden. Met de vrij koele nachten kun je die hogere dagtemperaturen in de nacht compenseren om het vrucht erin te houden.”
Het gewas staat generatief. “Het is een open gewas. Er hangt van alles wat aan, en er komt ook veel korte hergroei op. Misschien laten we de planten daarom wel een week langer staan dan de planning in week 31.”
Omdat het gewas zo open is, kan tijdens de oogst direct een rank of een overtollig blad weggehaald worden.

Overmatige wortelgroei
De biologische bestrijding verloopt goed. De spintroofmijt kan het bij houden. Tegen meeldauw fogt hij elke vijf tot zes dagen een keer met Rocket. De virusaantasting uit de eerste teelt heeft hij tot nu toe plaatselijk kunnen houden. “We hopen dat het meevalt. Het zijn nu 4 of 5 paadjes. De kappen met virus snijden we apart.” Hij heeft het gevoel dat het in de hand te houden is. “Anders moeten we de volgende teelt overstappen naar een ras als BonBon. Maar ik verwacht nu niet dat dit nodig zal zijn.”
Een tegenvaller is een aantasting van overmatige wortelgroei. “Je ziet de witte puntjes en extra wortelgroei op de potten. Soms neemt het wat toe, soms ook wat af. Het helpt voor vermindering van de wortelgroei om de pH van het druppelwater wat te verlagen. We geven dan bijvoorbeeld 4,9 mee.”
Tijdens de komende teeltwisseling gaat hij matten vervangen waar nu aangetaste planten op staan.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin