Doorgaan naar artikel

Tomaat los

‘Wkk blies etheen in de kas’

Het gewas bij Leo van der Houwen in Steenbergen staat er redelijk bij. “Dat is wel een poosje wat minder geweest.” Eerder in de teelt begon de troslengte, en daarmee de aanmaak  tegen te vallen. Later werden ze nog zwakker en meer gedrongen. Ook het blad werd korter en donkerder.
“We zijn toen op zoek gegaan naar een oorzaak. Het bleek dat één van de wkk’s grote hoeveelheden etheen de kas in blies.” Het meetpunt zat daar op een verkeerde plek, vlak achter een schoongemaakt katalysatorblok, waar een deel van de rookgassen door kieren de meting omzeilden. De meetwaardes zagen er daardoor ten onrechte goed uit, terwijl er wel te veel schadelijk etheen de kas in ging.

Herstel gewas
“Toen we die wkk uitgezet hadden, zagen we het gewas opknappen. Drie weken geleden hebben we er op driekwart van de tuin ook nog een tros uitgehaald, om de planten wat extra te helpen.” Het vruchtgewicht is met 105 tot 110 gram nog goed. Daarmee hoop hij het productieverlies vanwege de lagere aanmaak te kunnen beperken. “Het werkt ook lekker nu we vrij grof oogsten.”
“Op een kwart van de tuin leek het weghalen van een tros niet echt noodzakelijk. Daar hebben we hem laten zitten, ook om achteraf het effect van de snoei te kunnen zien. Voorlopig lijkt het eruit halen van een tros toch de beste keus te zijn geweest.”
Er hangen nu nog vier trossen die nog de gevolgen hebben ondervonden van de slechte luchtkwaliteit in de kas. “De trossen die nu aangelegd worden hebben weer een goede lengte.”

Begrensde watergift
Van der Houwen teelt zo koel mogelijk. “Ook op donkerder dagen ventileren we op 19 graden.” Op de middag mag de temperatuur oplopen naar 25 graden Celsius. “Dan luchten we niet al te veel, om een goed klimaatje te houden.”
Met de watergift komt en derde deel terug als drain op zonnige dagen. Op donkere dagen realiseert hij 25 procent drain. “Ook met extreme temperaturen geven we niet meer dan 9 liter per vierkante meter. Dan moet de EC maar wat omhoog. Als je steeds door zou blijven druppelen, ga je toch wortels verspelen.”
Het personeel paste zich ook aan met de hoge temperaturen van begin week 26. “De draaiers begonnen vroeger met die hete dagen. Die willen op de middag op tijd weg zijn.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin