Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘Putwater bijmengen, dan gaat het nog wel’

“Het bassin aan de ene kant is zo goed als leeg, aan de andere kant zit er nog een beetje in”, vertelt glasaardbeienteler Chris Smeekens in Meerseldreef. Zijn bedrijf bestaat uit een kas en een foliekas aan de ene kant van de weg – hier teelt hij al jaren aardbeien – en een kas aan de overkant van de weg, waarin hij sinds 2009 teelt. “Ik heb nog twee putten, dus ik kan nog over grondwater beschikken. Waar nodig meng ik dat nu wat bij. Het moet eerst wel ontijzerd worden, maar verder is er niks mis mee. Ik heb het laten onderzoeken.”

Teelt koelen
De afgelopen periode oogstte hij onder glas van een vroege teelt met Clery en van twee doorteelten met Elsanta in een lichte en een zware stookteelt. Vorige week viel het doek voor de zware stookteelt, om plaats te maken voor een zomerteelt met Elsanta trayplanten. De oude planten worden er in een werkgang in loonwerk uit de kas gedraaid, waarna in een tweede werkgang de lege potten van de goten worden gehaald. De nieuwe potten zijn vooraf voorzien van grond, de planten worden er op het laatste moment in gezet. Dat gebeurt op tafels, waarna de potten direct op de teeltgoten worden gezet. “We zullen zien hoe dat gaat lopen”, aldus Smeekens op dinsdag 31 mei. “Het is vandaag wat minder warm, maar ik heb begrepen dat de temperatuur naar het weekend toe weer gaat oplopen. Dat draait weer uit op teelt koelen, met dakberegening en onderdoor sproeien in de kas.”

Geen massa aan vruchten
Smeekens heeft altijd zomerteelten gehad, met planten die hij eerst voortrok. Ze gingen dan wat later de kas in. “Met EE-planten, waarvan ik eerst de vruchten plukte, en daarna werden gebruikt voor het winnen van stek. Dat geeft dan geen massaproductie aan vruchten, maar je kunt het geluk hebben dat dat financieel goed uitpakt.” Consequentie is ook dat de stekproductie per plant wat achterblijft in vergelijking met uitsluitend stek produceren. “Het betekende dat ik de hele kas nodig had voor deze aanpak. Dat was prima, want een volle kas is het beste voor het klimaat.”

De vlag niet uit
De voorjaarsteelt met Clery is enkele weken gelden vervangen door Elsantaplanten die vorig jaar in de najaarsteelt waren gebruikt. Smeekens schatte in week 22 in nog 10 tot 14 dagen nodig te hebben voor de eerste pluk. “Er staat nu een behoorlijk gewas op; je moet de watergift wel goed in de gaten houden, ook hier regelmatig onderdoor sproeien, en verder gaat het scherm regelmatig gedeeltelijk dicht.”
De prijsvorming is niet van dien aard dat de vlag uit kan. “Van de week trok het even aan tot 3 á 3,50 euro per kilo, en vandaag is de prijsvorming zelfs best goed, maar het is twijfelachtig of dat zo blijft.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin