Doorgaan naar artikel

‘De productie is echt bizar en uit de handel krijgen we veel complimenten’

Het gewas van het ras Endeavour staat er nog steeds heel goed op, zegt Mark Zwinkels in Maasland.   “Er hangen nog steeds tien trossen per plant, inclusief de oogstbare tros, met een grofheid van 150 tot 155 gram bij 5 vruchten per tros. Doordat hij zijn plantbelasting vasthoudt blijft hij heel mooi in balans. Er hangen constant 3 volledig uitgegroeide trossen en ze worden nog steeds grover.” Ondanks de generativiteit zit er veel groei in. “De strekking en de kopdikte zijn nog steeds prima.”
In productie loopt hij nu ruim 1 kilo per vierkante meter voor op vorig jaar toen hij Mecano had staan. “We hebben natuurlijk wel 2 weken eerder geplant, maar de productie is echt bizar. De komende 10 weken verwacht ik  steeds 2,5 tot 2,7 kilo per vierkante meter te knippen. De afgelopen acht weken zaten we namelijk aan een aanmaak van 15 tot 18 vruchten per vierkante meter en ze worden hoger grof.” Over de kwaliteit is hij zo mogelijk nog enthousiaster. “De tomaten zijn hard, heel uniform, mooi rood en glimmend en de groene delen zijn heel sterk. Uit de handel krijgen we ook veel complimenten.”

Dag lang doortrekken
Vorige week is er wel een enkel bladrandje ingekomen. “De draaiplanten hebben het meeste last dus het kan met de verdamping te maken hebben.  Het was een paar nachten wat vochtiger geweest waarna ’s morgens de zon snel doorkwam. Maar het lijkt geen probleem.”  Hij probeert het gewas wel op tijd op temperatuur te hebben en trekt de dag echt door tot zonsondergang. “We houden boven 2000 Joules de temperatuur van 25 graden vast tot 21.30 uur om vocht in de plant te houden en de strekking te bevorderen. Eventueel komt er gewoon een buis bij.”  Doordat alleen de luchtramen aan de luwe zijde maar 2 tot 3 procent open blijven loopt de CO2 concentratie op tot 1000 ppm zolang de wkk aanstaat.
Om 21.30 uur lucht hij af in stapjes door de maximumraamstanden te beperken. Pas na twee uur wordt  de regeling vrij gegeven om tot 15 graden af te luchten en tussen 23 en 1 uur begint het opstoken al weer naar de nachttemperatuur van 17 graden die om 3 uur wordt bereikt. Vanaf 9 uur in de ochtend klimt de temperatuur met 1 graad per driekwartier naar 22 graden plus 2 graden lichtsomverhoging na minimaal 1000 Joule. Vanaf 16 uur wordt er (bij 2500 Joules) maximaal 3,5 graden bij opgeteld.

Natriumcijfer loopt op
Watergeven doet Zwinkels van 8.30 uur tot ongeveer 18 uur. Het eerste uur geeft hij wat grotere beurten van 250 milliliter, daarna beurten van 220 milliliter. Tussen 9.30 en 16 uur verlaagt hij de druppel-ec van 3,2 naar 3,0. “De ec in de mat is nu 4 en moet zeker niet lager worden. Dit ras laat gauw een lichtere kleur in de kop zien. Als je ook ziet wat voor voeding hij vreet. Dat is veel meer dan we met Mecano gewend waren.”  De watervoorziening is geen probleem. “We kunnen als het moet helemaal op omgekeerde osmose draaien. Maar we gebruiken nu 70 procent osmosewater en 30 procent bassinwater. Het bassin is nog voor 40 procent vol.” Het natriumcijfer was bij de vorige analyse 8,5 mmol per liter. “Dat is toch best hoog voor de tijd van het jaar. Normaal heb je dat pas een maand later.” Hij verwacht er voorlopig geen problemen mee.

Nulkommanul Botrytis
De biologische bestrijding is goed in evenwicht. “Je komt alle stadia van Macrolophus tegen, er zit wat mineervlieg maar dat is onder controle, tegen rupsen hebben we een keer met Fame gespoten en luis  blijft beperkt tot enkele plekjes.” Botrytis lijkt helemaal afwezig. “Vorig jaar hadden we rond deze tijd al een behandelrondje gemaakt, maar nu is het nulkommanul.” Alleen meeldauw is hardnekkig. “We houden wat infectiedruk op tochtige plekken. We hebben daarom al twee keer met Signum bestreden en de zwavelpotjes staan iedere nacht 5 uur aan en in juni 6 uur. En na iedere 150 uur draaien verversen we de zwavel.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin