Doorgaan naar artikel

‘De kas met dubbel scherm komt 10 procent hoger uit in vroege productie’

Ook net na zijn vakantie van twee weken is Leo van der Houwen in Steenbergen nog heel tevreden met het tomatengewas dat er staat (tussentype Arvento op Maxifort, begin december geplant op 66 centimeter afstand, sinds week 7 op 3,3 stengels per vierkante meter). “Het staat er prima op en de teelt loopt lekker. Het gewas is nog steeds groeizaam en de vroege zomer is er niet aan af te zien, maar dat komt ook omdat de nachten nog relatief koud zijn.” De vruchtkwaliteit is super en het gemiddeld vruchtgewicht is 100 gram. “Dat is best grof voor dit ras.” De productie is vergelijkbaar met vorig jaar. “Maar vanaf nu gaan we flink uitlopen.”

Hogere vroege productie
Opvallend is het productieverschil op 1 mei tussen de afdeling waar folie heeft gelegen en de afdeling zonder dubbel scherm. “In de vroege productie kwam de kas met folie uit op 8,3 kilo per vierkante meter, dat is 10 procent hoger dan afdeling zonder foliescherm (7,5 kilo per m2). Dat had ik niet verwacht. Voor ons gevoel zag het gewas onder folie er tot het moment van oogsten minder robuust uit met minder grove vruchten. Als je in de andere kas liep had je het toch beter naar je zin. Maar de cijfers liegen niet. Onder folie hebben we meer snelheid kunnen maken. Volgend jaar gaat alles onder de folie.”

Alleen wat tegen mineervlieg gebruikt
Van Botrytis heeft hij voorlopig weinig te vrezen. “Een paar weken geleden twijfelde ik nog of we een keer moesten spuiten ,want je zag wat stompjes met pluis, maar nu kom je niets meer tegen, mede door het mooie weer. Het middel kan nu hopelijk tot eind juli in de kast blijven.” Tegen mineervlieg heeft hij wel een keer moeten ingrijpen, met Trigard. Dat is nu weer onder controle. Verder zijn het hele jaar nog geen chemische middelen gebruikt. Macrolophus heeft zich goed gevestigd in het gewas. Hoewel Arvento een wittolerant ras is, heeft Van der Houwen de zwavelpotjes iedere nacht weer 6 uur aanstaan. “We zagen wat vlekjes, maar het wordt al weer minder, dus ze kunnen misschien wel weer uit.”

Overmatige wortelgroei onder controle
De overmatige wortelgroei is ook heel goed onder controle. “Het gaat om ongeveer 30 matjes en het breidt niet of nauwelijks uit. Vorig jaar was de situatie al onhoudbaar. We zaten rond deze tijd al op 70 procent aantasting en eindigden op 90 procent.” De hygiënische maatregelen tijdens de teeltwisseling en de goede balans in het gewas spelen volgens hem een belangrijke rol, en ook het apart behandelen van de besmette paden. “Ook de Aquanox heeft zeker meegeholpen want dat maakt het druppelwater steriel.” Tijdelijk doseert hij nu natriumhypochloriet mee omdat de membraan van de Aquanox stuk is gegaan. “Blijkbaar is hij niet bestand tegen de lage pH die door het aanzuren ontstaat.”

Nog steeds generatief sturen
Ondanks het zomerse weer stuurt Van der Houwen het gewas nog steeds vrij generatief. Hij houdt een voornacht aan van 13 graden tot middernacht waarna hij langzaam opstookt naar de nachttemperatuur van 17,5 graden (om 4.30 uur) plus maximaal een graad op stralingssom. In de vroege ochtend zakt de luchtlijn naar 17 graden en stijgt hij later weer naar 19 graden. Op stralingssom mag het in de namiddag 26 tot 27 graden worden.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin