Doorgaan naar artikel

‘Luizen trokken in enorme colonnes over de verwarmingsbuizen, als in een horrorfilm’

Het is Ruud van Schie en bedrijfsleider Tonnie Vink niet gelukt de bladluizen in de paprikateelt eronder te krijgen. De natuurlijke vijanden die zij keer op keer massaal inzetten werden niet teruggevonden.  In week 16 hebben ze besloten het gewas op te ruimen.  “Er waren hele hoeken waar geen blad meer aan de plant zat. Bij het versnipperen zag je 3 centimeter luizen op het plateau liggen en enorme colonnes trokken over de verwarmingsbuizen, als in een horrorfilm”, zegt Vink.

Oorzaak onbekend
Waarom de natuurlijke vijanden niet aansloegen is nog steeds een raadsel. Biobest en Wageningen UR Glastuinbouw kijken nog of er stoffen in de grond of het water verantwoordelijk kunnen zijn. Ook wordt gekeken of drukverschillen, veroorzaakt door de aanzuiging van buitenlucht, mogelijk invloed kunnen hebben. “‘Het ergste is dat we de oorzaak niet weten. Zo is iedere volgende paprikateelt een Russisch roulette.” De luizenplaag heeft een vermogen gekost. Er is geen paprika geoogst terwijl hoge kosten zijn gemaakt. Alleen aan bestrijders is al voor enkele euro’s per vierkante meter uitgegeven.
Na het onderwerken van de paprikaresten is alles grondig schoongebrand met de loofbrander achter de trekker en met de hand. “Daarna hebben we de grond droog laten liggen en de temperatuur flink laten oplopen. Dat kan geen luis overleefd hebben.”

Weer groen en groei
Begin deze week is een kas (2,2 hectare) volgeplant met komkommer van het meeldauwtolerante ras Proloog, ongeënt . Begin juni worden in de andere kas (3 hectare) trostomaten geplant, het ras Mecano op Maxifort, zoals op het andere bedrijf. Het bewolkte weer was gunstig bij het planten van de komkommers. Een dag later zaten er al wortels in de grond. “Met de bevochtigingsinstallatie houden we de luchtvochtigheid boven 65 procent.  Het scherm houden we zoveel mogelijk open.” Het is voor het eerst in tien jaar dat er bij Greenshield komkommers geteeld worden. Het worden twee teelten, niet aan de hoge draad.  Om hiervoor niet apart een lagere gewasdraad op te hoeven installeren komt er op ongeveer 2,20 meter hoogte een speciale clip te hangen waardoor de kop van de plant weer naar beneden kan gaan. In de schuur zijn een gehuurde sorteerlijn en sealapparaat neergezet.

Prachtig tomatengewas
Met de trostomaten op het andere bedrijf gaat het gelukkig wel heel goed. “Het gewas staat er echt heel mooi op en de zomer die we gehad hebben zie je er niet aan af. Het maakt een volledig tros per week aan, het staat mooi op kleur en het vruchtgewicht ligt boven 100 gram terwijl we toch 3 planten per vierkante meter hebben geplant en er in week 10 een op de twaalf hebben bijgemaakt. We kunnen 78 procent van de trossen in pondsverpakking doen.”  Dat het gewas gezond is, bleek op 8 mei toen buiten 28 graden en een RV van 28 procent werd gemeten. “In de kas bleef de RV 60 procent en lag de bladtemperatuur 3,5 tot 4 graden onder de ruimtetemperatuur.”

Buis alleen om op te stoken
Vink hanteert nog steeds een lage voornacht van 12 graden. In de nanacht stookt hij naar 18 graden bij zonsopgang en overdag loopt de temperatuur op tot meestal 25 graden. Het systeem van ontvochtigen met buitenlucht (zonder het te verwarmen) draait voornamelijk in de nacht en ochtenduren. “Het gaat aan als het vochtdeficit boven 1,5 gram komt en uit als de ramen aan de luwzijde voor 50 procent open staan. Als we uit de nacht komen is de RV soms 92 procent maar dat is geen probleem. We gebruiken de buis alleen om op te stoken.”
Ziekten en plagen zijn geen enkel probleem. Wittevlieg en mineervlieg zijn niet te vinden en de enkele planten met bladluis worden van nature geparasiteerd. Een paar nachten per week staan de zwavelverdampers aan. “We hebben tot nu toe geen Botrytis of meeldauw gezien.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin