Doorgaan naar artikel

“Het gewas houdt genoeg kracht over en alles zet goed.”

Thomas van Leeuwen teelt in Grubbenvorst op 5 hectare losse cherrytomaten van het ras Sassari. Ze zijn op 29 november geplant. Hij heeft de planten laten enten op Maxifort en laten koppen op het derde blad. “Zo geeft dit ras veel gelijkere scheuten dan vorig jaar toen ze op het tweede blad waren getopt. De eerste scheut heeft de plantenkweker nu weggehaald. De twee overgebleven scheuten hadden evenveel blad als anders omdat er wat eerder is gezaaid (op 5 oktober), dus het kost geen vroegheid.”

Ruim 1 tros voor met mobiel groeilicht
In een afdeling van 8.000 vierkante meter hangt mobiel groeilicht van 3500 lux. Dit is ook de afdeling waar Van Leeuwen op het dradenbed van het energiedoek een folie had aangebracht. “Dat heeft heel lang goed gewerkt, maar het heeft er eigenlijk te lang ingelegen waardoor de vijfde en zesde tros zijn afgeremd. Maar dat is nu weer helemaal bijgetrokken.” Sinds de planten belast zijn belicht hij de planten maximaal: 18 uur per etmaal. De ontwikkeling van dit gewas loopt daardoor voor. “Het belichte gewas ligt ruim een tros voor op de onbelichte planten.” De zesde tros staat volop in bloei en de zevende begint. Vandaag is hij begonnen met plukken. “Bij de onbelichte teelt moeten de eersten nog gaan kleuren.”

Blaadje uit kop
Beide gewassen staan goed in balans. “Het gewas houdt genoeg kracht over en alle bloemen zetten goed.” Vanaf het begin haalt Van Leeuwen het blaadje waar de kopdief inzit eruit. “Zo hou je een open en generatief gewas. Het licht valt op de trossen. Bijkomend voordeel is dat tijdens het bladplukken en zakken er minder vruchten van de trossen vallen omdat de trossen minder in het blad haken.” Hij verwacht ermee door te gaan tot rond week 15. “In de zomer heb je al het blad wel nodig.”  Binnenkort wordt bij iedere onderstam een stengel bijgemaakt zodat de eindafstand van 3,75 stengels per vierkante meter wordt bereikt. “Zo krijg je op iedere pot drie koppen te staan. Dat werkt beter dan wisselende aantallen.”

Agressief stoken
Van Leeuwen houdt een vrij lage etmaaltemperatuur aan (15,5 tot 16,5 graden) met grote verschillen tussen dag en nacht. De nachttemperatuur staat ingesteld op 10 graden. Vanaf zonsopgang loopt de temperatuur op van 17 graden naar 21 graden om 12 uur. Daarna komt er een lichtverhoging op van maximaal 3 graden. Tussen 11 en 16 uur staat er een flinke minimum-groeibuis ingesteld van 55 graden. “Ik stook vrij agressief om fijne bloemen en goede zetting te houden. De plant is groeikrachtig genoeg om deze temperaturen aan te kunnen.” Het scherm is overdag steeds open en gaat bij energievraag in de avond of nacht dicht.
Tot nu toe geeft Van Leeuwen nog weinig water. Het watergehalte van de steenwolmat is ingeteerd van 80 naar 55 procent. “Dat  is wel het minimum. Nu we tegen het plukken aanzitten mag er meer drain komen, zeker bij mooi weer.” De druppel ec is 3,5. De ec in de mat is 7 mS per centimeter.

Nog helemaal schoon
Het is nog rustig op het bedrijf. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit indraaien, blad plukken en het eerste oogstwerk. “We hebben nog tijd om wat onderhoudswerk uit te voeren.” De gewassen zijn nog helemaal vrij van ziekten en plagen. “Ik hang altijd heel veel gele vangplaten op, maar we hebben nog niets gevonden.” Wel heeft hij in week 5 de eerste Macrolophus ingezet en bijgevoerd.

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin