Doorgaan naar artikel

Tomaat los

‘Met een nieuw ras moet je toch wat leergeld betalen’

Op 18 november is het gewas bij Pieter van Dijk in Brielle versnipperd. De kas ging een week eerder leeg dan afgelopen jaar. “Deels door het mooie weer. En deels door het ras. Rebelski heeft 9 weken nodig na de laatste zetting, terwijl dat voorheen bij Growdena 10 weken was.
Rebelski wordt vrij makkelijk sterk. “Daardoor is dit ras vrij gevoelig voor krimpscheuren. De laatste trossen waren daardoor niet de fraaiste. Met een nieuw ras moet je toch wat leergeld betalen. Hij duwt de vruchten vrij makkelijk kapot. Daarvan hebben we geleerd dat we volgend seizoen eerder een tomaatje meer moeten aan houden. De laatste twee trossen met vier of vijf vruchten, om expansievaatjes te houden’. En een hogere temperatuur aanhouden.”

Anders telen
De productie viel tegen, omdat de nieuwkomer toch wat anders geteeld moet worden dan de Growdena waar hij al 6 of 7 jaar vertrouwd mee was. Het aantal tomaten was geen probleem, maar het gemiddeld vruchtgewicht bleef wat achter. “Zeker 20 gram. Met 300 vruchten kost dat toch zo’n 6 kilo per vierkante meter.“
De kwaliteit van de Rebelski was wel fantastisch gedurende het hele jaar. “We hadden hele mooie tomaten. Daar hebben we echt reclame mee gemaakt. Er is nu al knap vraag naar. Het ras verdient daardoor een tweede kans. Maar we gaan in de komende teelt wel wat puntjes anders doen. Zoals ze wat ruimer zetten, om de sterke groeier te belasten en beter in balans te krijgen. Wat later de eerste bloemen aanhouden, en een weekje later toppen.”

Wittevlieg lastig
Bij de plagen was wittevlieg op het eind van de teelt nog best vrij lastig. “Ze zijn nét niet vet geworden.” Er moest chemisch ingegrepen worden. Tijdens de teeltwisseling is hij ook grondig. “We halen nu alle groene delen heel goed weg uit de kas. Dat is heel belangrijk, anders kunnen ze daar op blijven zitten.” Daarna volgt een behandeling met formaline, waarna hij eventueel resterende wittevliegen kwijt hoopt te zijn.
Botrytis was ook best zorgelijk. “Daar hebben we een hoop werk aan gehad.” Aan de andere kant was een wegvallende plant niet direct een probleem, omdat de stengels dit jaar eigenlijk wat te nauw stonden.

Klussen
Naast de standaard hygiëne-maatregelen zijn tijdens de teeltwisseling nog enkele klussen aangepakt. Bij de gevels was de grond wat verzakt, waar transportleidingen ingegraven waren. “Dan kreeg je soms een volle kar met tomaten tegen je enkels aan.” De verzakking is aangevuld met zand.
Verder zijn grindputten gemaakt bij plekken langs de gevel waar makkelijk water bleef staan, voor een betere aansluiting op de drainage.

Nieuwe start
De planning is om 9 december de nieuwe teelt te planten. Er is 4 november gezaaid. “We gaan rustig aan beginnen. We willen niet te vroeg bloei hebben. Lekker met eigen mensen alles weg zetten.”
En na dit erg moeizame jaar hoopt hij dan weer geld te gaan verdienen. “Ik verkoop ze niet meer onder de kostprijs. En ik neem totaal geen risico meer in daghandel.”

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin