Doorgaan naar artikel

Komkommer

‘Zorgen dat je niet te veel meer rommelt in het gewas’

Sjaak Verhoeven van kwekerij Den Breeakker is bezig met allerlei klussen op het bedrijf, zoals diverse reparatiewerkzaamheden. Het is even rustig in de herfsttomaten. De eerste vruchten van de Speedella zijn aan het kleuren, en zullen over ongeveer twee weken oogstbaar zijn. “Je moet nu zorgen dat je niet te veel meer in het gewas rommelt. Elke beschadiging vormt een invalspoort voor Botrytis.”

Snelle groei
De gewasontwikkeling is door de lichtrijke weersomstandigheden snel gegaan. “Ze zijn de 16e geplant. Na zes dagen hadden ze pas de eerste bloei. En toch waren ze rond 6 oktober al klaar. Het loopt 4 tot 7 dagen voor op vorig jaar. Je had bijna de neiging om 5 trossen te pakken, in plaats van de geplande vier-trossen-teelt.
Dat hebben we niet gedaan, omdat het weer daarna altijd nog om kan slaan. En je wilt er zeker van zijn dat de laatste tros ook goed uitgroeit. Maar we hebben wel alle trossen op zes gesnoeid, in plaats van de eerste tros op vijf te zetten. Dat gaat goed. Het gewas staat nog hartstikke groen.”

Krap geschakeld
Een voordeel van de extra vrucht aan de eerste tros is ook dat de vruchten wat minder grof worden. “Speedella is niet zo ruim geschakeld. De vruchten hebben weinig ruimte aan de trossteel. Als ze dan te grof worden, dan kan hij een vrucht van de tros af duwen.”

Rustig stoken
Zoals de prijsvorming nu is, zit hij echter nog niet te wachten om zo snel mogelijk tomaten te gaan knippen. “Je wilt de plant liefst zo vlot mogelijk ontlasten, maar met de huidige lage prijzen zijn we niet zo wild om die prijzen al te pakken.”
Hij stookt dus rustig. “Ondanks het mooie weer proberen we niet te hoog in temperatuur te gaan. Van 11.00 uur tot 01.00 uur gaan we even naar de 19 graden, waarbij hij hooguit de 20 graden net mag aantikken. Daarna gaan we, met een ruime P-band, weer snel terug in temperatuur, naar de 15 graden.”
Hij hoopt dat de prijzen straks aan gaan trekken, mede omdat hij begrepen heeft dat er iets minder hectare herfsttrostomaat staat. “En het moet nu maar flink koud worden in Zuid-Europa. Maar dat we het eigenlijk van het ongeluk van een ander moeten hebben, geeft ook aan hoe wankel het koord is waarop we als telers balanceren.”

Gewas sterk houden
Het energiescherm blijft daarbij zo veel mogelijk open, om het gewas en de wortels sterk te houden. Met een op 50 graden Celsius begrensde buis kan de kastemperatuur dan aardig terug zakken, en mag het eventueel zelfs 12 graden Celsius worden. “In hele koude nachten loopt er dan wel een groeipijpje mee.”

Beperkt water
Ondanks het zonnige weer is de hoeveelheid instraling in deze periode van het jaar al aardig terug gelopen. “Op een donkere dag krijgen ze hoogstens twee beurtjes. Op een zonnige dag vier beurtjes van 225 cc. per druppelaar.” De EC weet hij aardig in de hand te houden, rond de 4,0.

Cyclus doorbreken
Tegen witte vlieg zijn behandelingen uitgevoerd met Calypso en Oberon. “Drie keer, om de cyclus te doorbreken.” Vooral langs de (kop)gevels zaten plekken wittevlieg.
Verder is nog een keer met Fungaflor gespoten tegen meeldauw. “Wij hebben geen zwavelverdampers.” Ook is nog een rondje tegen rupsen gespoten. Van mineervlieg heeft het gewas geen last.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin