Doorgaan naar artikel

Aardbei Glas

‘Goed dat het kouder is geworden’

“We hebben geen bloemen hoeven te verwijderen”, vertelt Marco van As in Tricht over zijn Elsanta doorteelt. Door het mooie weer in oktober, het was toen relatief warm, in combinatie met een hoge  lichtinstraling was de bloei in de laatste week van oktober afgerond, zodat je mag verwachten dat de vruchten daarvan ook nog voor Nieuwjaar klaar zijn. Wat de pluk betreft loopt het ook vlot. Dat is ook nog een gevolg van het weer in oktober. Begin deze maand dreigde er wel even de klad in te komen, toen bleef de temperatuur overdag en ‘s-nachts op een zowat gelijk niveau van zo’n 16 graden Celsius, in combinatie met relatief donker weer. “Dat kon je toen meteen zien, dat gaf wat bloemafstoting aan de gewasrijen aan die wat meer in de schaduw liggen. De kwaliteit is daar nog steeds iets minder. Daar doe je in dit stadium verder niets aan; We houden meer met het planten altijd wel rekening mee, deze keer zijn die planten  anderhalve dag eerder geplant dan de rest.”

CO2-dosering
De CO2-dosering lag tot eind oktober/begin november, in het midden van de bloei, op maximaal 30 gram per vierkante meter. Inmiddels is dit teruggedraaid naar maximaal “Dus verlies heb je amper. De CO2 komt nu van de minimum buis, de zuivere CO2 is op.”

Plantenopkweek
Van As doet de plantenopkweek samen met zijn collega Wout van Beusichem. Het afdekken van de planten vanwege de nachtvorst was niet aan de orde. “Nee hoor, ik ben juist blij dat het wat kouder is. De planten stonden vorige week nog kompleet groen, en het is wel de bedoeling dat we op 28 november beginnen met inpakken. En dan als het even kan zonder het gedoe wat we vorig jaar hadden, door de invallende vorst. Een deel van de planten is toen halsoverkop ondergestopt, de rest hebben we gauw naar binnen gereden. De planten zijn eind oktober onderzocht door HortiNova. Meest opvallend is de bevinding dat er vaak drie blaadjes zitten onder de tweede natros. Tot genoegen van Van As: “Dat betekent dat er veel spreiding op de planten zit.” Verder zitten er twee zijneuzen op.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin