Doorgaan naar artikel

‘Verplaatsing kassen is gevoelig proces’

Zes glasbedrijven in Noord-Holland Noord willen verplaatsen. Dat is een complex en gevoelig proces met verschillende overheden en banken.

Één glasgroentebedrijf wil zich met de Noord-Hollandse verplaatsingssubsidie op een concentratiegebied in Noord-Holland vestigen. Dat bevestigt Dave Vlaming, gebiedscoördinator van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Het is een lastig traject voor de teler, die niet in de openbaarheid wil treden met zijn plannen.

Vlaming kan zelfs niet zeggen of de groenteteler naar Agriport A7 wil verplaatsen of naar Grootslag. Het derde concentratiegebied Althon is namelijk een sierteeltgebied. “Hij heeft nog geen grondpositie. Dan ligt dit gevoelig. Vaak heeft een teler in zo’n gebied wel een optie op een perceel, maar wil hij niet dat anderen zich ook melden.”

De aangevraagde subsidie van de zes bedrijven is opgeteld ruim € 5,1 miljoen, maar de investeringsplannen bedragen opgeteld € 70 miljoen. Die zullen vooral in Althon bij Heerhugowaard zichtbaar worden.

Aanvullende afspraken woningbouw

Het is maatwerk voor de teler die soms ook aanvullende afspraken kan maken over woningbouw op de verlaten percelen. De verplaatsingssubsidie kwam er om te voorkomen dat voor de verplaatsing niet alleen honderden huizen gebouwd moeten worden. “Soms zitten telers knel in een woongebied en vraagt hij niet de hoofdprijs, maar er moet wel een modus zijn. Dan helpt een verplaatsingssubsidie en eventueel aanvullende afspraken.”

€ 30 per meter

Tuinders konden in de verplaatsingsregeling met provinciaal en EU-geld (POP3) plannen indienen om te verplaatsen naar een concentratiegebied en daarvoor een bijdrage krijgen van maximaal € 30 per vierkante meter. Per bedrijf is de subsidie maximaal € 1 miljoen en met een minimum van € 250.000.

De verplaatsingsregeling voor glasbedrijven is gesloten. Er is € 9,3 miljoen beschikbaar. Vlaming weet niet hoeveel aanvragen uit de regio Aalsmeer zijn gedaan. De bedrijven krijgen in september 2018 te horen of de subsidie wordt toegekend en hebben vervolgens tot mei 2021 de tijd om hun plannen uit te voeren.

‘Coördinator nodig’

Twee sierteeltbedrijven komen wel naar buiten met hun verplaatsingsplannen. Beide laten weten dat zonder bemiddeling van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord de verplaatsing nooit zou zijn rondgekomen. Zonder coördinator is het als bedrijf lastig om bestuurders van deze organisaties samen aan tafel te krijgen, laat Amigo Plant weten, dat al 10 hectare grond gekocht heeft in het glasgebied Althon.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin