Doorgaan naar artikel

Trias Westland kampt met nieuwe tegenslag

Het boren van de tweede aardwarmteput in Naaldwijk (Trias Westland) heeft vertraging en extra kosten opgelopen door problemen op 1.188 meter diepte.

Door een verrassing in de ondergrond is het boorgat verlaten en is vanaf 150 meter in de put een aftakking gemaakt. De boorapparatuur is in de ondergrond achtergelaten nadat deze vast kwam te zitten.

Op een diepte van bijna 1.200 meter bevond zich een natuurlijke breuk die ‘open stond’. Daardoor stroomde de boorvloeistof, die tegendruk geeft in het boorgat, grotendeels weg in die breuk. Het gaat om de tweede put waarvoor eerder deze maand de boortoren verplaatst werd.

Probleem niet nieuw

Betrokkenen in de geothermiewereld stellen dat het probleem geen nieuw probleem is in Nederland. Het boren van een aftakking is niet nieuw. Het is vervelend en het kost extra geld, maar bij een aftakking kun je maatregelen nemen om beter door de breuklijn te komen. Bij Trias Westland kon woensdagmorgen niemand zeggen wat de tegenslag aan extra kosten oplevert.

Eerder dit jaar werd bekend dat Trias op 4 kilometer diepte onvoldoende warmtecapaciteit aantrof, waardoor het project met minder capaciteit op ‘normale diepte’ verder gaat. Het is een landelijk experiment voor de ontwikkeling van geothermie.

Warmtenet aangelegd

Ondertussen is het startschot gegeven voor de realisatie van het warmtenet. Vorige week is met de aanleg gestart. Toen waren de problemen met het boorgat al wel bekend. Alle overeenkomsten met de aannemers en leveranciers zijn ondertekend na goedkeuring door de bank. Rotterdam Engineering is verantwoordelijk voor de detail engineering. A. Hak Leidingbouw en Welvreugd gaan samen het warmtenet aanleggen. Logstor levert de buizen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin