Doorgaan naar artikel

Tomatenmarkt heeft moeite met gemiddelde prijs

Nederlandse tomatenverkopers slagen er niet in het 5-jarige gemiddelde te ontvangen voor hun partijen.

Dat blijkt uit een prijsoverzicht van Europese tomatenmarkten op basis van indicatieve prijsgegevens van lidstaten zelf, waarin de prijsdruk in Zuid-Europa zichtbaar is.

Nederland gaf voor de eerste week van februari een indicatieprijs af van € 1,24, terwijl het gemiddelde van de 5 voorgaande jaren op € 1,53 lag. Dat gemiddelde werd beïnvloed door de prijspiek nu precies een jaar geleden. Er werd door de Europese Commissie in 2017 een prijs van € 1,91 geregistreerd als uitschieter. De prijs in februari dit jaar ligt ook lager dan de laagste prijs van de laatste 5 jaar (€ 1,35). De indicatieprijs is een indicatie voor de tomatenmarkt, niet een gemiddelde voor alles soorten.

Bekijk meer tomatenprijzen en stel zelf uw prijsvergelijking samen

Prijsdruk vergroot

Toch laten de cijfers van de landen naast elkaar wel goed zien dat in januari de opbrengstprijs voor Nederlandse tomaten nog dicht bij de gemiddeldes bleef voor 5 jaar, maar een traditionele opleving bleef uit.

De Spaanse tomatenprijzen laten ten opzichte van het 5-jarige gemiddelde een nog zwakker beeld zien. Met € 0,54 in februari blijft de prijs € 0,11 achter bij het laagste prijspeil van de laatste 5 jaar. In vergelijking met 2017 liggen de tomatenprijzen wel dichter bij elkaar.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin