Doorgaan naar artikel

Accelaratie Nederlandse verticale teelt in de woestijn

Een hybride verticaal teeltsysteem voor sla en kruiden lijkt aan de vooravond van een bredere uitrol in het Midden-Oosten.

Ontwikkelaar Grow Group IFS zoekt voor projecten in het Midden-Oosten Nederlandse handelspartijen en telers om teelt, techniek en afzet in Nederlandse handen te houden. Dat zegt John Breedveld, business developer bij Grow Group vanuit Abu Dabi.

Vertical farming

Eerder deze maand werd bekend dat handelsbedrijf Levarht investeert in fase 1 van de bouw van een hybride vertical farming teeltcomplex in Abu Dhabi. Dat is enkel- en meerlaags en in één afdeling wel daglicht voor het kroppen van de sla. In oktober werd door Grow Group al de verkoop van zo’n soortgelijke Nederlandse hybride teeltfabriek in Riyad gemeld, op turnkey basis. Bij het project in Abu Dhabi is nu ook Levarht betrokken. Het consortium bestaat verder uit Philips, Rijk Zwaan en Delphy. Die laatste partij doet de aansturing van het teeltcomplex vanuit het kantoor in Wageningen.

Meerlaagse teelt. - Foto: Peter Visser

Meerlaagse teelt. – Foto: Peter Visser

Investeerders melden zich

Grow Group heeft 16 soortgelijke teeltprojecten in handen, waarvan 8 in de regio Midden-Oosten (inclusief die in Riyad en Abu Dhabi). Investeerders uit het Midden-Oosten melden zich bij Grow Group nu de eerste projecten in gang zijn gezet met bestaande techniek. Breedveld: “Het is niet zo heel uniek wat we maken, het is bewezen techniek vanuit Nederland met bouwstenen die we samenvoegen.” Het gaat om kennis uit de meerlaagse slateelt zoals Philips bouwde in Venlo en de techniek van een glasproject dat Wageningen Universiteit vorig jaar opleverde in Riyad, maar ook de bestaande kennis over vertical farming.

Lokale financier

Levarht gaat in de Verenigde Arabische Emiraten aan de slag met de teelt van sla, baby leaves en kruiden. Een lokale financier brengt de grond in, waardoor deze partij nog 51% van de aandelen behoudt. Breedveld: “Het is in deze landen niet toegestaan dat buitenlandse partijen meer dan 49% van de aandelen bezitten.” In november moet van 6.000 vierkante meter 250 ton productie per jaar komen, op te schalen naar 4.000 ton.

Veel vraag naar systeem zachtfruit

Het is waar dat Levarht daarvoor Nederlandse productstromen wil vervangen. Breedveld: “De premiummarkt van Europese groente groeit nog met dubbele cijfers, maar het business model met luchtvracht is in de toekomst niet vol te houden.”

De grootste kansen liggen er voor zachtfruit, maar de teelttechniek voor woestijnteelt is nog niet rijp voor zo’n stap, denkt Breedveld. De teelt van tomaten in zo’n hybride teeltsysteem van vertical farming is nog helemaal toekomstmuziek, verwacht hij.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin