Doorgaan naar artikel

Westland wil meer stimulering reconstructie kassen

De gemeente Westland is met meer regelingen bezig om herstructurering van glastuinbouw te versnellen.

Dat zei wethouder Theo Duijvestijn woensdag tijdens een commissievergadering financiën. Tijdens de commissievergadering was discussie over een nieuwe regeling om met bijna € 7 miljoen circa 90 woningen uit het gebied te verwijderen. Duijvestijn heeft het over een vliegwieleffect dat op gang gebracht moet worden in de hele gemeente, al is nu al duidelijk dat er meer aanvragen zijn voor herstructurering. De wethouder noemde een voorbeeld van een locatie aan de Poeldijksepad waar nu waarschijnlijk een bedrijf van 12 hectare zal verschijnen, na een lange voorbereiding.

Afbraakregeling

Nieuwe regelingen worden dus onderzocht door de gemeente. Duijvestijn noemde als voorbeeld een afbraakregeling zoals die in het verleden bestond. “Omdat een nieuwe kas altijd duurzamer is, voldoet dit aan de verduurzamingswens van de verschillende overheden. Maar laten we daarom eerst zien hoe deze sloopregeling voor woningen werkt.”

Westland heeft overwogen de subsidieregeling voor de sloop van woningen alleen in kansrijke gebieden in te zetten, maar heeft dat niet gedaan. Voor alle type woningen die in de weg staan voor herstructurering kan een subsidie van maximaal € 100.000 aangevraagd worden. De stimulering komt bovenop bestaande regelingen zoals het woonrecht dat een eigenaar krijgt als hij de woning sloopt. Voor een woning met een WOZ-waarde van € 400.000 betekent dit dat nog een bedrag van € 140.000 overblijft die een glastuinder moet ophoesten bij overname van de gronden, zo rekende de wethouder voor.

Geen termijnplicht

Westland wil bij nadruk niet een termijn voor herstructurering koppelen aan de subsidie. “Stel dat een ondernemer wil herstructureren, maar de buurman wil zijn bedrijf niet verkopen. Dan kun je niet met een termijnplicht van twee jaar aankomen. Voor een herstructurering is meer tijd nodig”, liet een beleidsambtenaar herstructurering weten aan de raadsleden.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin