Doorgaan naar artikel

‘Te veel schaalvergroting Noord-Hollandse bedrijven’

De provincie Noord-Holland geeft bedrijven in land- en tuinbouw te veel ruimte voor schaalvergroting.

Dat blijkt uit haar koers voor 2050, schrijft Natuurmonumenten in een brief aan de Noord-Hollandse politiek. Nederlandse provincies werken aan een nieuwe omgevingsverordening en worden zo gedwongen een langetermijnvisie uit te werken. In die visie van Noord-Holland wordt voldoende aandacht besteed aan duurzaamheid en energietransitie, maar is er te weinig aandacht voor landschap en natuur, stelt die organisatie in een brief. En dat terwijl de Noord-Hollandse inwoners vooral verlies aan natuur en vervuiling van bodem, water en lucht als grootste uitdagingen zien.

Noord-Holland zou meer moeten doen aan de combinatie natuur en landbouw, stelt Natuurmonumenten.

‘Ontwikkelingen al ingezet’

Die ontwikkeling naar een combinatie van natuur en landbouw is elders in Nederland al ingezet, maar mist nog te veel in de visie van Noord-Holland. Zo wijst Natuurmonumenten op het Deltaplan Biodiversiteit die achttien organisaties (waaronder LTO en Rabobank) recent overeenkwamen. Ook wil de Europese Unie nationale overheden een belangrijkere rol geven in verdeling van Europese landbouwsubsidies. Volgens Natuurmonumenten is de kans aanwezig dat provincies een rol gaan spelen in die verdeling en voorwaarden gaan stellen aan de subsidies.

Ook wijst Natuurmonumenten op omgevingsvisies van andere provincies, zoals Flevoland dat ’Landbouw in meerdere smaken’ heet. Volgens Natuurmonumenten is schaalvergroting voor sommige bedrijven de beste oplossing, maar zeker niet voor alle bedrijven in Noord-Holland.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin