Doorgaan naar artikel

‘Aanschaf grond nieuwe kas niet onder marktwaarde’

In de gemeente Westland wordt geen herverkavelingsgrond ver onder marktwaarde verworven.

Dat schrijft de gemeente in antwoord op vragen van oppositiepartij Westland Verstandig. Die partij stelde vragen over gevallen waarbij grond via optiecontracten voor prijzen ver onder marktwaarde werd vastgelegd voor reconstructie, maar nooit werd uitgevoerd.

Tekenen voor optiecontract

Gemeente Westland herkent deze gevallen niet. Ze gebruikt sinds 2017 een stelsel van optiecontracten om gronden waarop voorheen actief getuind werd, te behouden voor tuinders die uitbreiden of reconstrueren. Deze voormalige tuingronden mogen na het tekenen van een optiecontract tijdelijk gebruikt worden voor andere functies.

De gemeente wijst erop dat dit een versoepeling is van het oude beleid waarin strikt werd gehandhaafd op oneigenlijk gebruik van voormalige tuinbouwgrond. Deze gronden worden niet ver onder marktwaarde aangeschaft, omdat de prijs voor de grond wordt vastgesteld op het moment dat de grond in het optiecontract wordt aangewend voor reconstructie.

Reconstrueren

Westland verplicht tuinders niet om van de opties gebruik te maken en daadwerkelijk te reconstrueren. Voorlopig is het reconstructietempo laag. De oppositiepartij vindt dat alleen maar gehandhaafd dient te worden tegen oneigenlijk gebruik van voormalige tuingronden als er echt zicht is op reconstructie. Volgens de gemeente is het aantal en de omvang van de overtredingen door voornamelijk (voormalige) tuinders laag. De beschikbare handhavingscapaciteit wordt vooral ingezet op die gevallen waar concrete ontwikkelingen of handhavingsverzoeken bestaan, aldus de gemeente.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin